Te afli aici: Acasa » National » Ziua Mondiala a Apei

Ziua Mondiala a Apei

În data de 22 martie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Apei. Este ziua când sărbătorim apa, când ne gândim preţ de câteva minute la importanţa acestei resurse vitale, când învăţăm mai multe despre protejarea ei, gestionarea durabilă a apei şi despre ecosistemele asociate apei, despre provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creșterea cererii de acces la apă și la serviciile în domeniu.

Conferința Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day) (rezoluția 47/193).

De 24 de ani, ziua mondială a apei este sărbătorită în întreaga lume în fiecare an, aducând în centrul atenției diferite aspecte. Tema pentru 2016 este ”Apa și ocupaţiile umane”. Astfel, printre informaţiile care se aduc în atenţia publicului sunt şi cele legate de locurile de muncă din cadrul instituţiilor care administrează şi gestionează apa (cum este Administraţia Naţională Apele Române),  care oferă servicii publice de alimentare cu apă (cum sunt operatorii de apă), atribuţiile specialiştilor în domeniul managementului apei, familiarizarea tinerilor cu rolul pe care aceşti specialişti îl au în prezentul şi viitorul resurselor de apă, impactul activităţilor din domeniul apei, dar şi al proiectelor pe care aceştia le desfăşoară, asupra comunităţilor locale.

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a iniţiat începând din data de 14 martie o serie de evenimente şi activităţi educative în şcoli şi grădiniţe din judeţul Timiş.  Scopul lor este formarea unui comportament ecologic al elevilor, prin stimularea motivatiei pentru protecția apelor, dar și promovarea unei atitudini prietenoase, responsabile față de acest factor important de mediu. Dealtfel,  directorul ABA Banat, dl. Luci Ervin, a vorbit despre scopul eforturilor angajaţilor ABA Banat, ca gestionari ai apelor din spaţiul hidrografic Banat: “Prin ceea ce facem, ne angajăm în păstrarea securităţii resurselor de apă, fie că vorbim de calitatea apei într-o cantitate suficientă nevoilor comunităţii, fie de atenuarea secetei, a poluării sau de apărarea împotriva inundaţiilor. Totodată dorim să sensibilizăm utilizatorii de apă astfel încât să conștientizeze permanent, nu doar de Ziua Mondială a Apei,  că generaţia actuală trebuie să lase generaţiilor viitoare resurse suficiente şi un mediu sănătos”.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus