ZIUA MONDIALĂ A APEI

 

Tema “Zilei Mondiale a Apei” pentru anul 2021 este “Valorificarea apei”, şi este despre ceea ce înseamnă apa pentru oameni, valoarea reală și modul în care putem proteja mai bine această resursă vitală.

Ideea acestei zile internaționale datează din 1992, anul în care a avut loc Conferința Națiunilor Unite privind mediul și dezvoltarea de la Rio de Janeiro.

Ziua Mondială a Apei este sărbătorită de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș prin organizarea în colaborare cu Palatul Copiilor din Timișoara și mai multe școli din județul  Timiș de activități educative de informare despre valoarea și gestionarea apei. Activăţile au fost diverse, cu elevii de la grupa pregătitoare am discutata despre APA ÎN NATURA , APĂ ŞI IGIENA OMULUI (spălatul pe dinţi, spălatul pe mâini, spălatul vaselor, etc), iar cu clasele mai mari am discutat despre VALORIFICAREA APEI. APA ŞI ACTIVITATEA UMANĂ (utilizarea apei în gospodărie, în agricultura, în economie, cultură, etc).

Ziua  Mondială a Apei are rolul de a crește gradul de conștientizare privind criza globale a apei, având în vedere faptul că peste 2 miliarde de oameni trăiesc fără a avea acces la apă potabilă. Un obiectiv central al Natiunilor Unite (Obiectivului de dezvoltare durabilă – ODD 6) este de a asigura apă și salubrizare pentru toți până în anul 2030.

Apa înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți. Trebuie să reflectăm ce înseamnă apa pentru noi? De ce este apa importantă pentru casa noastră și viața de familie, mijloacele de trai, practicile culturale, bunăstarea noastră şi mediul înconjurător.

Fără o înțelegere cuprinzătoare a adevăratei valori multidimensionale a apei, nu vom putea proteja această resursă critică în beneficiul tuturor. Valoarea apei este cu mult mai mult decât prețul ei – apa are o valoare deosebită și complexă pentru gospodăriile noastre, hrană, cultură, sănătate, educație, economie și integritatea mediului nostru natural.

Dacă trecem cu vederea oricare dintre aceste valori, riscăm să gestionăm greșit această resursă finită, de neînlocuit.

Related posts