ZIUA MONDIALĂ A PĂSĂRILOR MIGRATOARE

 

Cântă, zboară, înalţă-te – Ca o pasăre!”

 

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită la nivel mondial începând din anul 2006. Aceasta a fost iniţiată de Secretariatul Convenţiei pentru conservarea speciilor migratoare şi animalelor sălbatice (CMS) şi Secretariatul Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA). Fiind o campanie anuală de sensibilizare şi informare globală care ajută la creşterea gradului de conştientizare a ameninţărilor cu care se confruntă păsările migratoare, importanţa lor ecologică şi necesitatea cooperării internaţionale pentru conservarea păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora.

Tema din 2021 „Cântă, zboară, înalţă-te – Ca o pasăre!” (Sing, Fly, Soar – Like a Bird!) reprezintă o invitaţie pentru oameni să se reconecteze cu natura ascultând activ şi urmărind păsările – oriunde s-ar afla. În acelaşi timp, campania face apel la oamenii din întreaga lume să-şi folosească vocea şi creativitatea pentru a-şi exprima aprecierea faţă de păsări şi natură.

Păsările pot fi găsite peste tot: în orașe și la țară; în parcuri și curți, în păduri și munți, și în zone umede și de-a lungul țărmurilor. Acestea conectează toate aceste habitate și ne conectează, amintindu-ne de propria noastră legătură cu planeta, mediul înconjurător, viața sălbatică și una cu alta. Prin mișcările lor sezoniere, păsările migratoare ne amintesc în mod regulat de ciclurile naturii.

În fiecare primăvară și toamnă milioane de păsări pornesc la drum pe căi aeriene de migrație. Primăvara, scopul este cuibăritul și creșterea generației următoare în regiunile nordice, cu surse bogate în hrană, iar toamna se retrag pe meleaguri mai blânde pentru șanse mai bune de supraviețuire. Pelerinajul lor nu este ușor. Nu ȋntâmplător, în timp, s-a decis ca evenimentele importante legate de sărbătorirea acestei zile să fie organizate de două ori pe an, în a doua sâmbătă din lunile mai şi octombrie.

În județul Timiș sunt desemnate 11 arii de protecţie specială avifaunistică, care au ca scop protecția și conservarea speciilor de păsări, care la nivel European sunt rare sau pe cale de dispariție: ROSPA0029 Defileul Mureşului Inferior – Dealurile Lipovei, ROSPA0047 Hunedoara Timişană, ROSPA0069 Lunca Mureşului Inferior, ROSPA0079 Mlaştinile Murani, ROSPA0078 Mlaştina Satchinez, ROSPA0095 Pădurea Macedonia, ROSPA0126 Livezile-Dolaţ, ROSPA0127 Lunca Bârzavei, ROSPA0128 Lunca Timişului, ROSPA0142 Teremia Mare –Tomnatic, ROSPA0144 Uivar – Diniaş.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş în colaborare cu Palatul Copiilor din Timişoara – Clubul de Ornitologie şi Etologie, va organiza activități de informare și conștientizare cu privire la necesitatea protejării păsărilor migratoare şi a habitatelor în care trăiesc.

Ziua mondială a păsărilor migratoare 2021 este, prin urmare, nu numai o sărbătoare a păsărilor, ci este și un moment important pentru a reflecta asupra propriei noastre relații globale cu natura și pentru a evidenția dorința noastră colectivă de a face mai mult pentru a proteja păsările și natura într-o lume post-pandemică.

Related posts