Te afli aici: Acasa » National » Zonele umede pentru reducerea dezastrelor

Zonele umede pentru reducerea dezastrelor

În fiecare an pe data de 2 Februarie se serbează ”Ziua Mondială a Zonelor Umede”. Această zi reprezintă data adoptării Convenției asupra zonelor umede de importanță internatională în anul 1971, în orașul iranian Ramsar, care a fost ratificată de România în anul 1991. Obiectivul Convenției Ramsar este acela de a conserva zonele umede, fauna și flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş va organiza împreună cu Palatul Copiilor Timișoara şi elevii de la  Școala Gimnazială Nr.19 Avram Iancu Timișoara, Colegiul de Silvicultură și Agricultură Casa Verde Timișoara, Liceul Teoretic Special Iris Timișoara,  Gradinița cu Program Prelungit  Nr. 23 Timișoara, Colegiul National Bănăţean Timişoara, Școala Gimnazială Nr.18 Timișoara și Liceul Teoretic Nikolaus Lenau Timișoara activități de informare și educație ecologică privind rolul şi importanța zonelor umede.

Specialiști din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș și Palatul Copiilor Timișoara vor prezenta copiilor beneficiile aduse de “Zonele umede” și rolul acestora împotriva dezastrelor. Elevii și preșcolarii, vor celebra Ziua Mondială a Zonelor Umede prin activități în natură și în sala de clasă unde vor realiza desene, machete și alte materiale prin care vor reprezenta “Zonele umede” și viețuitoarele din zonele umede.

În anul 2017, marcarea evenimentului ecologic Ziua Mondială a Zonelor Umede se face sub sloganul: ”Protejarea zonelor umede ajută la prevenirea fenomenelor meteo extreme” şi are ca temă “ Zonele umede pentru reducerea dezastrelor”. Această temă este selectată pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a evidenția rolurile vitale ale zonelor umede  în reducerea efectelor fenomenelor extreme, cum ar fi inundațiile, seceta și cicloanele, asupra comunităților.

Zonele umede reprezentative pentru judeţul Timiș sunt: zona Mlaştinile Satchinez,  zona Mlaştinile Murani,  zona Lacul Surduc, Zona Lunca Bârzavei, Zona Lunca Timișului și Parcul Natural Lunca Mureșului, care a  fost desemnat zonă umedă de importanţă internaţională, ce se întinde pe teritoriul judeţelor Timiș si Arad.  În prezent există peste 2.200 de situri Ramsar din întreaga lume. România are în prezent 19 site-uri desemnate ca zone umede de importanță internațională (Situri Ramsar), cu o suprafață de 1.156.448 de hectare.

Agenția pentru Protecția Mediului Timiș informează tinerii din județul Timiș că în perioada 02 februarie – 02 martie 2017, Secretariatul Convenţiei Ramsar organizează “Concursul de fotografii efectuate într-o zonă umedă”, nu neapărat dintr-un sit Ramsar. Informații suplimentare se pot obține la adresa: http://www.worldwetlandsday.org.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus