Chestorul Ioan Ghise a depus plangere penala impotriva lui Basescu si a sase judecatori ai CCR

Chestorul liberal al Senatului, Ioan Ghişe, a anunţat într-o conferinţă de presă, că a depus, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), plângeri penale împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a şase dintre judecătorii Curţii Constituţionale.

În plângerea îndreptată împotriva lui Traian Băsescu, ce a fost înaintată, în cursul zilei de miercuri, procurorului general, senatorul PNL explică faptul că preşedintele poate fi acuzat de uzurpare de calităţi oficiale şi de propagandă în favoarea statului totalitar.

”Fapta numitului Traian Băsescu de a îndeplini ilegal funcţia de preşedinte al României, prin încălcarea art. 1 din Hotărârea nr.33 a Parlamentului, îndeplineşte elementele constitutive ale infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale. Băsescu a ocupat sediul Administraţiei Prezidenţiale ştiind că la data de 28 august era şi este şi în prezent în situaţia de suspendat din funcţia de preşedinte”, se arată în plângere.

”Traian Băsescu, începând cu 6 iulie, a fost suspendat. Dacă referendumul nu a îndeplinit condiţiile legale de valabilitate, cum spune CCR, înseamnă că referendumul nu are rezultat, adică Traian Băsescu este suspendat, astfel că procurorul general este obligat, conf. art 131 alin 1 din Constituţie, să acţioneze pentru apărarea ordinii de drept din România. Procurorul general trebuie să îl invite la Parchet pe numitul Traian Băsescu”, a spus acesta.

În ceea ce priveşte plângerea penală îndreptată împotriva judecătorilor Curţii – Augustin Zegrean, Aspazia Cojocaru, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Motoc şi Puskas Valentin Zoltan – Ioan Ghişe susţine că aceştia pot fi acuzaţi de ”cumul de infracţiuni şi anume comunicarea de informaţii false, abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu în formă calificată şi uzurparea de calităţi oficiale”.

”Hotărârea nr. 6 a CCR nu este opozabilă Parlamentului deoarece prevederile constituţionale spun că doar deciziile CCR sunt obligatorii şi general valabile, inclusiv pentru Parlament. Hotărârile CCR în materie de referendum sunt hotărâri în constatare, adică acte care constată situaţii de drept sau de fapt. (…) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului suveran. Parlamentul este obligat să ia act de rezultatele prezentate de BEC”, a mai spus acesta.

Ioan Ghişe s-a referit şi la faptul că Parlamentul României ”deocamdată nu a făcut nimic, doar a asistat” şi a lansat un apel către colegii săi parlamentari în care le-a reamintit că au obligaţia de a respecta voinţa poporului.

”În opinia mea, situaţia este deosebit de gravă. Atrag atenţia colegilor parlamentari că noi, parlamentarii, suntem în serviciul poporului şi avem obligaţia de a pune în aplicare ceea ce poporul a decis prin votul la referendum”, a precizat senatorul liberal.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.