Te afli aici: Acasa » Politica » Gorbaciov spune despre Putin că a “castrat” democrația Rusiei

Gorbaciov spune despre Putin că a “castrat” democrația Rusiei

Mihail Gorbaciov l-a acuzat pe Vladimir Putin că el “castrează” sistemul electoral al Rusiei și spune că acesta nu ar trebui reales președinte.
Putin, actualul prim-ministru, a schimbat radical sistemul de vot în timpul celor două mandate ca preşedinte (2000-2004, 2004-2008). El se gândește să candideze și în 2012.
Mihail Gorbaciov, primul și singurul președinte neales al Uniunii Sovietice, a candidat la președinția Rusiei în 1996, când a primit mai puțin de 1% din voturi, în favoarea contracandidatului său, Boris Yeltsin.
Gorbaciov afirmă că în ultimele două decenii țara ar fi trebuit să se ocupe mai mult de democrație. El a dat vina pe Putin, care, din punctul de vedere al poporului, rămâne adevărata putere a țării. Putin și echipa lui se axează pe stabilitate, dar stabilitatea împiedică dezvoltarea, iar rezultatul este stagnarea. Sistemul electoral pe care l-am avut nu a avut nimic remarcabil, dar ei l-au castrat.
Pe parcursul mandatelor, Putin a introdus reforme drastice în sistemul electoral, pentru a exclude candidații independenți și micile partide din parlament, și pentru a centraliza controlul regional.
Putin, care a descris colapsul URSS ca fiind cea mai mare catastrofa geopolitică a secolului XX, l-a felicitat pe domnul Gorbaciov la a 80-a aniversare a acestuia printr-o telegramă. El l-a numit unul dintre cei mai mari oameni de stat ai timpurilor moderne, care a avut un impact semnificativ în cursul istoriei mondiale.

Sursa: BBC.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus