Te afli aici: Acasa » Politica » Guvernul a aprobat maririle taxelor convenite cu FMI

Guvernul a aprobat maririle taxelor convenite cu FMI

În şedinţa de miercuri, 11 septembrie, Guvernul a aprobat forma finală a scrisorii de intenţie pentru acordul preventiv cu FMI şi a trimis-o pentru aprobare preşedintelui Traian Băsescu.

Pe lista majorărilor de taxe care vor intra în vigoare din 2014, sunt: creşterea impozitelor pe clădiri şi proprietăţi imobiliare, precum şi introducerea contribuţiilor sociale la veniturile din chirii.

Primul ministru a precizat că a solicitat Parlamentului ca marţi, 17 septembrie, la ora 17.00, să prezinte în plenul celor două Camere cele mai importante prevederi ale noului acord.

În ceea ce priveşte eventuala reducere a CAS cu 3%, propusă de PNL, premierul a precizat că doar la jumătatea lunii octombrie va putea fi luată o astfel de decizie.

Premierul a declarat, recent, că singurele majorări de taxe, convenite cu FMI şi CE în cadrul noului acord, sunt majorarea accizelor la produsele de lux, pentru compensarea reducerii TVA la pâine, şi plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la venituri obţinute din chirii de persoane fizice.

În documentul redactat de Guvern pentru încheierea unui nou acord cu FMI apar multe taxe şi impozite noi.

Conform noilor măsuri, toţi cei care obţin venituri din chirii vor fi obligaţi ca de la 1 ianuarie 2014 să plătească din acestea contribuţii la sănătate şi pensii. Pentru reglementarea acestei decizii, în cursul lunii septembrie se va emite o ordonanţă de urgenţă. Tot din 2014, salariaţii vor plăti contribuţii sociale în cuantum egal.

Nu vor mai fi diferenţe în modul de calcul al taxelor pentru sănătate şi pensii, indiferent că angajaţii sunt plătiţi pe carte de muncă sau pe contracte de drepturi de autor. Aceleaşi condiţii vor fi impuse şi celor care obţin venituri din activităţi independente.

Tot din 2014 va exista şi o noua formă de impozitare a locuinţelor,  în funcţie de modul în care sunt folosite. Astfel, taxele vor fi mai mari la locuinţele închiriate decat cele folosite drept reşedinţă de domiciliu. Cei ce vor dori să-şi cumpere o locuinţă prin programul Prima Casă, vor putea contracta împrumuturi doar în moneda naţională. Singura veste bună îi vizează pe românii asistaţi social. Din 2014 va creşte venitul minim garantat dar şi ajutorul acordat familiilor cu probleme sociae pentru plata facturilor la electricitate.

La sfârşitul lunii iulie, autorităţile române au convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană un acord preventiv pe doi ani în valoare de 4 miliarde euro, sumă împărţită egal de cele două instituţii financiare internaţionale.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus