Încheierea mandatului României PRES CONS UE

Discursul Excelenței Sale Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, cu ocazia încheierii mandatului președinției României la Consiliul Uniunii Europene

 

Doamnelor, domnisoarelor si domnilor,

 

Sunt deosebit de onorat să mă adresez unei audienţe atât de distinse, pentru a marca aici la Gyula, în mijlocul comunităţii istorice româneşti din Ungaria, sfârşitul mandatului ţării pe care o reprezint, România, în fruntea Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat simbolizează pentru români deopotrivă, trecut,  prezent și a viitor.

Președinția României la Consiliul UE a fost un succes.

România a reușit să închidă aproape 100 de dosare legislative, ceea ce reprezintă în linii mari dublul a ceea ce au realizat alte ţări înaintea noastră. România a reușit pe lângă asta să organizeze un summit, Summitul de la Sibiu, care a pus bazele strategiei pentru următorul mandat al instituțiilor europene și a fost considerat de participanți un succes.
Printre altele, oficialii de la București au urmărit crearea unui cadru în care să se desfășoare alegerile europarlamentare, fără a exista riscul dezinformării. Printre dosarele închise se află setul de măsuri în vederea combaterii discriminării, finalizarea discuțiilor pe Directiva Gaze Naturale și actualizarea legislației copyright.

Alte puncte finalizate sau dezbătute în timpul președinției române la Consiliul UE:
– Directiva privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă – aceasta oferă protecție tuturor muncitorilor europeni în fața contractelor nelegale;
– Finalizarea negocierilor asupra Directivei privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni la locul de muncă;
– Măsuri de consolidare a Pieței Interne, cum ar fi Directiva privind dublul standard al produselor alimentare;
– Aprofundarea Pieței Unice, în baza unei abordări care a vizat menținerea integrității acesteia și a celor patru libertăți fundamentale aferente;
România este un stat profund ataşat valorilor care definesc Uniunea Europeană, fiind o sursă de stabilitate și democrație in aceasta regiune.

România transmite, cu această ocazie, un mesaj de unitate în jurul principiilor care au stat la baza construcţiei europene. România invită statele partenere la aprofundarea dialogului bilateral, la efortul colectiv care să asigure stabilitatea şi securitatea pe plan regional şi internaţional.

Mulţumesc cu această ocazie şi părţii ungare, pentru susţinerea demersurilor diplomatice ale României în acest spaţiu, în această perioadă! Vă mulţumesc tuturor!

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.