Te afli aici: Acasa » Politica » Kelemen Hunor pune amânarea legii privind statutul minorităţilor pe seama tensiunilor din ultimul timp

Kelemen Hunor pune amânarea legii privind statutul minorităţilor pe seama tensiunilor din ultimul timp

Kelemen Hunor pune amânarea legii privind statutul minorităţilor pe seama tensiunilor din ultimul timp

Termenul pentru adoptarea Legii minorităţilor era 30 iunie, dar, cel mai probabil, legea nu va fi adoptată pe finalul acestei sesiune parlamentare. Kelemen Hunor pune această amânarea a discuţiilor privind proiectul de lege pe seama tensiunilor din ultimul timp. Deşi preşedintele UDMR nu a specificat clar, el face referire la discuţiile despre reorganizarea administrativă a României, în care judeţele în care maghiarii sunt majoritari sunt mărul discordiei.

Deputaţii PDL şi cei din UDMR nu au reuşit să ajungă la un consens privind destul de multe aspecte: articolele din statutul minorităţilor referitoare la limitele teritoriale, dreptul de veto al Consiliului Naţional al autonomiei culturale şi la autonomia culturală. În aceste condiţii, legea nu va fi adoptată până la sfârşitul acestei luni. Nu trebuie să intrăm în niciun acord care nu e acceptabil în poziţia noastră. 30 iunie era data pentru adoptarea legii minorităţilor. În atmosfera antimaghiară din prezent, când nici opoziţia, nici Guvernul nu sunt în stare să-şi schimbe poziţia, nu cred că suntem în măsură să apărem în 30 iunie cu o lege a minorităţilor. Dar cred că trebuie s-o dezbatem în continuare, să găsim parteneri, argumente şi o situaţie politică când acest proiect de lege poate fi adoptat. Nu trebuie să apărăm o inscripţie bilingvă, ci rezultatele din ultimii 20 de ani. Tot timpul aşa am făcut: intrăm cu capra, o scoatem, facem ordine în casă, iar intrăm cu capra… Se creează încă o dată senzaţia că prin reorganizarea regiunilor s-a mai făcut ceva, noi trebuie să ne concentrăm să nu pierdem ce am obţinut până acum şi să putem adăuga câte ceva, a precizat Kelemen Hunor. Văzând că nu are susţinere la PDL, Liderul UDMR nu a uitat să amintească PNL-ului că ei au susţinut acest proiect în 205, şi ar trebui să procedeze la fel şi acum.

Anda Deliu

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus