Te afli aici: Acasa » National » Mihai Razvan Ungureanu: Astept detalii privind atitudinea fata de Budapesta. Discursul extremist trebuie sanctionat în UE

Mihai Razvan Ungureanu: Astept detalii privind atitudinea fata de Budapesta. Discursul extremist trebuie sanctionat în UE

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, referindu-se la afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei, că aşteaptă detalii din partea Preşedinţiei, a Guvernului, a instituţiilor responsabile.

“Aşteptăm cu toţii explicaţii suplimentare, lămuriri, detalii din partea factorilor responsabili – Preşedinţie, Guvern, alte instituţii cu competenţă în materia politicii externe”, a precizat Ungureanu.

El a arătat că împotriva extremismului politic “trebuie luptat, aplicând sever legislaţia în vigoare, democraţiile moderne neavând nevoie de extremism pentru a se dezvolta”.

“Discursul extremist trebuie sancţionat la nivel european, şi nu doar la nivel bilateral, în interiorul UE. Mi-aş dori să-i văd pe premierii României şi Ungariei condamnând împreună de la acelaşi microfon orice declaraţie antidemocratică, extremistă, antieuropeană, care îndeamnă la ură etnică şi rasială. Nici România nu a fost ferită de discursuri violent antieuropene în vara anului trecut”, a adăugat liderul Forţei Civice.

Fostul premier condamnă orice utilizare a statutului minorităţii maghiare din România în viitoarea campanie electorată din Ungaria.De asemenea, Ungureanu spune că nu trebuie transformat “un personaj politic marginal şi ridicol”, cum este Vona Gabor, în “elementul de condiţionare a relaţiei bilaterale româno-ungare”.

El a mai spus că “naţionalismul nu ţine de foame” şi că realitatea la faţa locului e diferită de ceea ce prezintă unii politicieni de la Budapesta şi Bucureşti. “Tot ce se reţine din regionalizare este că e vorba de graniţe şi de interese, şi nu de progresul general şi dezvoltare echilibrată. Ce a plănuit USL în materia regionalizării nu are nimic comun cu ideea europeană de regionalizare, care uneşte şi nu separă comunităţile”, a mai spus Ungureanu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român “îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”.

Sursa: www.realitatea.net

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus