Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a renunţat la funcție și a părăsit Siria

Bashar al-Assad a renunţat la funcția de președinte al Siriei, după ce a fost abandonat de forțele armate și de forțele de securitate, și s-a refugiat în Rusia, potrivit unor surse concordante. Familia Assad a condus Siria începând cu 1971, când Hafez al-Assad a ajuns la putere. Fiul său, Bashar al-Assad, a preluat conducerea în anul 2000 și același stil totalitar de guvernare.

Fiind al treilea copil al familiei (Havez-al Assad a avut cinci fii și trei fiice), Bashar s-a trezit pe neașteptate pe linia de succesiune, după dispariția fratelui său, Bassel, decedat într-un accident de circulație în 1994. Pe atunci, Bashar făcea studii de oftalmologie în Marea Britanie, pe care le-a abandonat, urmând apoi cariera militară.

Bashar a înlăturat de la putere vechea gardă a tatălui său, care includea membri istorici ai Partidului Baath, armata sunnită și rude alawite, ramura islamului șiit din care face parte doar 12% din populația siriană, inclusiv familia Assad. Noul președinte a preferat cercul familial, de încredere, pe de o parte, dar care i-a ascuns multe realități, pe de alta. Deși a fost primit cu multă speranță și văzut ca un reformator, în ianuarie 2001, o mie de intelectuali au fost aruncați în închisoare pentru că au semnat un manifest care cerea, printre altele, ridicarea stării de urgență și restabilirea unui sistem multipartid.

În 2011 a început un război civil sirian. Duminică, 8 decembrie, liderul rebelilor islamişti din Siria s-a adresat oamenilor în incinta moscheei istorice Umayyad, după ce luptătorii săi au preluat controlul asupra capitalei siriene, Damasc, punând astfel capăt guvernării de cinci decenii a familiei Assad. Abu Mohammed al-Golani conduce gruparea Hay’at Tahrir al-Sham – HTS – care a reuşit să ocupe principalele oraşe din Siria în mai puţin de două săptămâni. În videoclipuri apărute online apar susţinători al lui al-Golani care îl aclamă şi scandează „Allah e mare” când acesta intră în moschee, informează BBC.

Schimbarea puterii în Siria este o schimbare istorică în regiune, dar nu lipsită de riscuri, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Această schimbare istorică în regiune deschide posibilităţi, dar nu lipsite de riscuri” – a scris șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe X (anterior Twitter). Potrivit afirmaţiilor acesteia, „Europa este pregătită să sprijine păstrarea unității naționale și restaurarea unui stat sirian care protejează toate minoritățile” – a adăugat Ursula von der Leyen.

Carmen Ionescu

Related posts