ICCJ urmeaza sa dea verdictul in dosarul primarului Gheorghe Falca, acuzat de coruptie

Gheorghe Falcă a fost trimis în judecată în 2007 de către DNA sub acuzaţiile de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave.

La ultimul termen al procesului de la instanţa supremă, reprezentantul DNA a cerut aplicarea unor pedepse cu închisoarea pentru Gheorghe Falcă, dar şi pentru ceilalţi trei inculpaţi din dosar.

Alături de Gheorghe Falcă au mai fost judecaţi în dosar Radu Gavril Vasil, director la Elecon Plus, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, şi Florica Mioara Popa, şeful Serviciului Administrare Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Arad, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Conform DNA, Gheorghe Falcă ar fi primit de la Radu Vasil şi Francisc Demeter o casă având o suprafaţă de 242 de metri pătraţi în zona ultracentrală a municipiului Arad, dându-le în schimb un apartament de bloc cu trei camere, proprietate personală, cu o suprafaţă de 90 de metri pătraţi, diferenţa valorică dintre cele două imobile fiind de 111.550 de euro. Demeter şi Vasil au vândut fostul apartament al lui Falcă după trei săptămâni, cu suma de 80.000 de euro.

Tranzacţia a fost efectuată pentru ca ulterior edilul Aradului să-i favorizeze pe cei doi, la obţinerea, la un preţ subevaluat, a unui teren aparţinând Consiliului Local al Municipiului Arad.

În rechizitoriu, Falcă este acuzat că ar fi acţionat pentru ca Vasil şi Demeter să dobândească un teren cu suprafaţa de 52.434 de metri pătraţi, situat în zona centrală a Aradului, teren pe care fusese amplasată vechea fabrică de zahăr din municipiu.

DNA mai susţine că Gheorghe Falcă ar fi constituit, cu încălcarea prevederilor legale, o comisie de negociere al cărei preşedinte a fost numit pentru atribuirea acestui teren, din comisie făcând parte, printre alţii, şi Florica Popa.

Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilită la 838.944 de euro, sumă cu care SC Elecon Plus SRL a cumpărat terenul de la Consiliul Local Municipal Arad, iar după numai o zi de la încheierea tranzacţiei aceştia au vândut terenul cu 2.936.304 euro altei societăţi comerciale, realizând un câştig de 2.097.360 de euro, sumă cu care procurorii apreciază că a fost prejudiciat Consiliul Local Arad.

Între timp, firma care a cumpărat terenul de la SC Elecon Plus SRL l-a vândut unei companii care se ocupă de afaceri imobiliare, valoarea tranzacţiei situându-se în jurul a 17 milioane de euro.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.