Te afli aici: Acasa » Politica » Primarul Oprescu acuzat de ARCB ca apara Cathedral Plaza

Primarul Oprescu acuzat de ARCB ca apara Cathedral Plaza

Într-o scrisoare deschisă, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) îl acuză pe Primarului Capitalei, Sorin Oprescu, că prin declaraţiile sale publice, făcute în cursul unor emisiuni televizate, apără ilegalităţile comise la autorizarea clădirii Cathedral Plaza din Bucureşti.

„Domnul Primar General vorbește din 2013 de grija pe care o are pentru Catedrala Sf. Iosif, povestind mereu despre specialiștii care îi spun că nu se poate demola edificiul ilegal, neprezentând niciun studiu în acest sens, se arată în scrisoare deschisă a ARCB. Îi răspundem domnului Primar că la cabinetul dânsului este înregistrată traducerea în limba română a Studiului realizat de compania germană Luxemburger Team GmbH, «Cathedral Plaza București, Studiu pentru dezmembrarea clădirii Cathedral Plaza și estimarea orientativă a costurilor pentru măsurile necesare». Concluziile acestui studiu sunt clare: construcția ilegală Cathedral Plaza poate fi desființată fără a pune în pericol Catedrala Sf. Iosif, iar costurile acestei operațiuni se ridică la suma maximă de 7.389.180 de euro”.

Recent, ARCB a depus la Direcția Națională Anticorupție o plângere penală împotriva lui Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoș Bîlteanu și Ioannis Papalekas, cât și a unor angajați ai Primăriei Municipiului București. Aceştia sunt acuzaţi de apartenență la un grup infracțional organizat, iar funcționarii publici și de abuz în serviciu, referitor la refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desființare a clădirii ilegale și de a proceda la demolarea imediată a acesteia.

„Grupul infracțional urmărește cu consecvență obținerea unui câștig material de circa 70 milioane euro, echivalent al valorii estimate a clădirii ilegale (conform informațiilor din piață), prin menținerea acesteia în ființă și eventuala sa punere în funcțiune, astfel încât aceasta să poată fi valorificată ulterior”, se arată în plângerea penală.

ARCB îi solicită ferm primarului Sorin Oprescu să renunţe la atitudinea duplicitară, să respecte supremația Justiției, să pună de îndată în executare sentinţa de demolare nr. 2520/2012 a Tribunalului Dâmboviţa, devenită irevocabilă prin decizia nr. 456/2013 a Curţii de Apel Ploieşti, care dispune: “Tribunalul (…) în numele legii hotărăşte (…) obligă pe pârât (nn. Primarul Municipiului Bucureşti) să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei – imobil de birouri Cathedral Plaza (…) Dispune obligarea pârâtului (nn. Primarul Municipiului Bucureşti) la luarea tuturor măsurilor administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei Sf. Iosif”.

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus