Te afli aici: Acasa » Politica » Un vot crucial

Un vot crucial

Scrisoare deschisă către parlamentarii români

Stimați colegi,

Săptămâna viitoare aveți de luat decizii extrem de importante pentru Țară, pentru Democrația din România, pentru normalizarea vieții noastre politice.

Este vorba de colega dumneavoastră Elena Udrea!

În momentul de față există două Elena Udrea: una care de ani de zile face obiectul unor cercetări penale nefinalizate din motive varii, unele bine cunoscute, altele pe cale de a fi aflate! Vinovăția Elenei Udrea pare tot mai evidentă. Firește, până la proba contrarie.

Altă Elena Udrea este cea care s-a angajat într-un război fățiș și inegal cu persoane aflate la conducerea SRI și DNA, instituții cheie ale statului român.

Eu nu vă cer s-o protejați pe Elena Udrea de răspunderea în fața justiției pentru faptele sale penale! Dar în momentul de față, interesele majore ale societății românești cer ca Elena Udrea să fie sprijinită în procesul pe care l-a declanșat de dezvăluire a abuzurilor pe care le-au săvârșit persoane din conducerea SRI!

Elena Udrea trebuie sprijinită în acest demers de colegii de partid, de ceilalți parlamentari, chiar de opinia publică. Sprijinită sau măcar să nu fie împiedicată să facă proba acuzațiilor atât de grave aduse celor două instituții! Deja, în spațiul public, au apărut dezvăluiri care dau un plus de credibilitate acestor acuzații.

Dacă veți vota arestarea Elenei Udrea, nu înseamnă că veți sprijini bunul mers al justiției, chiar dacă în felul acesta soluționarea dosarului GALA BUTE se va face mai ușor și mai repede! Importanța acestui dosar este cu totul neînsemnată față de „dosarul UDREA versus SRI – DNA” . „GALA BUTE” poate suporta o amânare, până ne lămurim asupra acuzațiilor adresate de Elena Udrea celor două instituții!

În jocul parlamentar de săptămâna viitoare miza este de fapt una singură: soarta DNA și a SRI. Ar fi cumplit, ar fi un dezastru național dacă acuzațiile Elenei Udrea sunt adevărate, dar nu vor fi adeverite, nu vor produce niciun efect, și asta pentru că Elena Udrea, odată arestată, nu va putea să-și documenteze acuzațiile, iar cele două instituții își vor continua nestingherite practicile și metodele de lucru incriminate de Elena Udrea!

Elena Udrea trebuie lăsată în libertate pentru a face dovada acuzațiilor aduse celor două persoane și nu numai lor. Persoane extrem de importante la nivelul cel mai înalt al deciziei politice sunt vizate de aceste acuzații. Iar acuzațiile sunt proferate de o persoană politică de rang înalt, motiv foarte serios pentru a nu trece cu vederea aceste acuzații.

Dacă faptele sunt reale și dacă există dovezi în acest sens, numai Elena Udrea poate aduce aceste dovezi! Numai Elena Udrea le poate aduna și de la terțe persoane. Aceste terțe persoane, care ar putea aduce asemenea dovezi suplimentare, vor fi încurajate s-o facă dacă Elena Udrea rămâne în libertate, fie și temporar, până când se va încheia ancheta parlamentară și publică asupra acuzațiilor aduse de Elena Udrea conducerii celor două instituții.

Căci, stimați colegi parlamentari, nu este destul să votați împotriva arestării Elenei Udrea. Se impune declanșarea unei anchete parlamentare care să se concentreze strict pe abuzurile semnalate, abuzuri care nu au nicio tangență cu menirea celor două instituții. Ceea ce ar face posibilă participarea la această anchetă și a unor persoane din societatea civilă.

Adeverirea, confirmarea acestor acuzații, sau infirmarea acuzațiilor, trebuie urmărită cu maximă celeritate. Este prioritatea absolută a vieții noastre publice în acest moment! Până nu lămurim în ce măsură acuzațiile Elenei Udrea la adesa SRI și DNA sunt întemeiate, noi, cetățenii cât de cât voitori de bine pentru România, nu putem avea odihnă! (Sic!) Nici noi, nici reprezentanții noștri din Parlamentul Țării.

Îmi îngădui o ultimă sugestie, dedusă din experiența proprie: pentru ședința în care se va pune la vot arestarea Elenei Udrea, este nevoie de măsuri ad hoc pentru a se asigura secretul votului. După cum bine știți, votul secret în Parlamentul României nu este secret… Nu este obligatoriu secret!…

Un simplu paravan de hârtie, pus între urna de vot și privirile curioșilor de pe margine, trebuie să vă protejeze dreptul la vot secret! Acest drept nu poate funcționa decât împreună cu obligația de a se asigura condițiile unui vot secret. (A se vedea Anexa la această scrisoare.)

Profit de ocazie pentru a face apel la societatea civilă, la ONG-urile dedicate unei vieți politice sănătoase, normale: implicați-vă în această provocare! Nu stați spectatori la o dispută de care depinde viitorul acestei Țări! Aveți mijloacele specifice activismului public, neangajat politic, pentru a impune asanarea, dacă este cazul, a celor două instituții fără de care nu poate exista statul de drept la care visăm!

Evident, împrejurarea că acuzațiile Elenei Udrea se vor dovedi neîntemeiate, va fi să devină o circumstanță agravantă în dosarele penale ale numitei Elena Udrea.

Ion Coja, fost senator PDAR (1992-96)

Anexă la scrisoarea deschisă către parlamentarii români

Votul secret in Parlament

Publicat de Ion Coja in La zi pe 12.11.2010

În Parlamentul României votul secret nu este deloc secret. Spre deosebire de condițiile în care se votează chiar și în cele mai necăjite cătune, unde există totuși o cabină care asigură caracterul secret al votului, în Parlamentul României nu există nicio amenajare tehnică prin care să se asigure secretul votului. În cazul așa zisului vot secret pe buletine, aceste buletine se împart parlamentarilor în sală, iar ei le completează cum li se recomandă de către șeful grupului parlamentar, apoi își arată buletinul de vot unii altora, și abia apoi se duc și depun buletinul în urnă. Dacă ar fi să se respecte secretul votului, ar trebui ca parlamentarul, din momentul în care primește buletinul de vot, să nu se mai intersecteze cu nicio persoană, să completeze buletinul fără ca altcineva să poată vedea cui i-a acordat votul său și să meargă cu buletinul de vot direct la urnă. Așadar, din momentul în care primește buletinul de vot și până îl depune, parlamentarul ar trebui să nu comunice cu nimeni, nimeni să nu poată vedea ce a scris pe buletinul de vot.

În cazul votului cu bile, fiecare parlamentar, că să-și dovedească loialitatea față de partid, față de indicațiile superioare, ține bilele la vedere, numai în două degete, ca să vadă toată lumea cum votează!

Caracterul secret al votului secret trebuie să fie obligatoriu și în Parmanent, așa cum este obligatoriu în cazul votului obișnuit, universal. În momentul de față este opțional. E adevărat, poți să votezi în așa fel încât nimeni să nu știe cu cine ai votat. Numai că procedând în acest fel, parlamentarul român este imediat suspectat că nu a respectat cuvîntul de ordine lansat de șeful grupului parlamentar.

Debandada din Parlamentul României, situațiile aberante și abuzurile binecunoscute care se produc zi de zi, în mare parte sunt cauzate de faptul că parlamentarii noștri sunt obligați să voteze deseori împotriva conștiinței lor, dar în conformitate cu jocul politic imoral al liderilor. E paradoxal și trist să constați că votul secret – care este la temelia democrației, nu funcționează în forul cel mai important al sistemului democratic: în Parlament.

(………………………………………….)

Ion Coja

București, 10 noiembrie 2010

Text preluat de pe www.ioncoja.ro

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus