15 August este o dată importantă în calendarul creştin-ortodox, ca şi în cel catolic. Astăzi se încheie Postul Sfintei Marii, care a durat două săptămâni şi este al treilea ca importanţă, după Postul Paştelui şi Postul Crăciunului.
Adormirea Macii Domnului sau Sântamaria Mare, cum este denumită sărbătoarea în popor, este prăznuită în data de 15 August. În Biblie, nu se vorbeşte despre trecerea în nefiinţă a Fecioarei Maria, dar tradiţia ortodoxă menţionează acest eveniment. Adormirea Maicii Domnului este menţionată de patru părinţi orientali, Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului şi Sfîntul Ioan Damaschin. Aceştia spun că Fecioara a fost anunţată de un înger că va trece la cele sfinte. Astfel, Maica Domnului şi-a îndeplinit misiunea după ce a dus credinţa creştină pe Muntele Athos. Toţi Apostolii au fost prezenţi la înmormântare, cu excepţia Apostolului Toma, care a venit trei zile mai târziu, a cerut să vadă trupul Maicii Domnului, care nu mai era în mormânt, căci înviase, ca şi Fiul său.
În tradiţia românească, astăzi este ultima zi în care pot fi culese plantele de leac, iar acum se face trecerea de la vară la toamnă. Astăzi este şi Ziua Marinei, deoarece Sfânta Maria este ocrotitoarea marinarilor. În oraşele de pe litoral, dar şi în oraşele dunărene, astăzi se organizează ample serbări. În unele zone ale ţării femeile împart astăzi prune, struguri şi faguri de miere la biserică. La sat, astăzi sunt angajaţii pândarii la vii şi se leagă ciocul păsărilor. Tot în credinţa populară, se spune că în perioada 15 august-8 septembrie este cel mai bine să fie semănat grâul.
Anda Deliu