Te afli aici: Acasa » Religie » Bucuria negrăită a pelerinajului la locurile sfinte din Israel

Bucuria negrăită a pelerinajului la locurile sfinte din Israel

 

Cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Ioan, parohia Timișoara Iosefin a organizat, la sfârșitul lunii octombrie, un nou pelerinaj la locurile sfinte din Israel.

La călătoria aceasta spirituală, impresionantă, emoționantă și mai ales instructivă, au participat 49 de credincioși, de toate profesiile și vârstele, însoțiți de preotul Ionel Popescu, dornici de a-și îmbogăți orizontul teologic, biblic, istoric și cultural și de a se apropia de Dumnezeu prin rugăciune, participarea la sfânta Liturghie în Biserica Sfântului Mormânt și la alte sfinte slujbe, prin cântare duhovnicească și lectură biblică. Fiecare zi a pelerinajului a început cu rugăciunea de dimineață și s-a încheiat cu rugăciunea de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru inegalabilele bucurii duhovnicești dăruite în Țara Sfântă. Programul pelerinajului a inclus localitățile atât de importante pentru istoria biblică a Vechiului și a Noului Testament și, de bună seamă, pentru istoria mântuirii noastre, precum: Nazaretul, Cana Galileii, Muntele Tabor și Muntele Fericirilor, Tabgha – locul înmulțirii pâinilor și peștilor, Capernaumul și Valea Iordanului, cu locul autentic al Botezului Domnului, Ierihonul și minunatul Așezământ românesc din această localitate biblică, cea mai veche din lume, biserica de la sicomorul lui Zaheu, mănăstirea sfântul Gherasim de la Iordan, oază de spiritualitate creștin-ortodoxă în pustiul Iordanului, mănăstirea sfântul Gheorghe de la Hozeva, care adăpostește moaștele sfântului nostru român Ioan Iacob, Qumranul, celebru pentru descoperirea manuscriselor biblice de la Marea Moartă, în urmă cu 75 de ani, Ierusalimul (Drumul Crucii și Biserica Sfântului Mormânt, Muntele Măslinilor și cel al Sionului), Grădina Ghetsimani și biserica mormântului Maicii Domnului, Betleemul, cetatea Nașterii Domnului și Ein Karemul (localitatea natală a sfântului Ioan Botezătorul), mănăstirea sfântul Sava din pustiul Iudeii și biserica sfântul Gheorghe din orașul Lod, cu mormântul și fragmente din moaștele acestui sfânt militar, purtător de biruință. În fiecare biserică, mănăstire, loc biblic au fost oferite pelerinilor explicații de natură biblică, istorică, arheologică și geografică, împodobite cu rugăciuni și cântări din prețiosul nostru tezaur muzical-bisericesc.

Pelerinii au înălțat, de asemenea, rugăciuni individuale și au avut posibilitatea de a se zidi duhovnicește văzând cum se roagă și cântă miile de credincioși din toată lumea, veniți să-L întâlnească pe Dumnezeu în Duh și adevăr și să calce pe urmele pașilor Domnului nostru Iisus Hristos. Bucuria și emoția pelerinajului au fost atât de intense, încât au deschis izvorul lacrimilor curate și au atins corzile cele mai sensibile ale sufletului, mai ales că, mare parte din cei prezenți, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului la liturghia de noapte oficiată în Biserica Sfântului Mormânt și a Învierii Domnului. A rânduit, apoi, Tatăl ceresc să călătorim în pace și siguranță, ne-a păzit de boală și de întâmplări neprevăzute și a așezat în sufletul nostru lumina, bunătatea, răbdarea, dorința de a ne primeni sufletul și ne-a învățat să ne închinăm aceluiași Dumnezeu, „Care lucrează toate întru toți” (I Corinteni 12, 6).

Una dintre întrebările primite mereu în timpul pelerinajului și la plecarea spre casă a fost, „când ne întoarcem la locurile sfinte?” Fiecare a exprimat, apoi, în felul său simțămintele de bucurie, de recunoștință și de mulțumire pentru frumusețea negrăită a clipelor trăite, unul dintre pelerini adresând preotului însoțitor, în scris, următoarele cuvinte: „Acum, când sufletul și mintea îmi sunt odihnite, mă gândesc la frumoasele clipe petrecute împreună în pelerinajul din Țara Sfântă. Vă mărturisesc că nu m-am „săturat” de acestea […]. Am retrăit cele văzute în anii trecuți, le-am simțit în suflet la fel, iar când particip la sfintele Liturghii, parcă mă aflu în locurile vizitate.Am fost fericit când am cântat, de mult nu am mai făcut-o. Sentimentele mele sunt de neuitat …”.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

 

Pr. dr. Ionel Popescu

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus