Joi, 14 noiembrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, aniversează împlinirea a 73 de ani. La acest moment binecuvântat din viața Întâistătătorului Mitropoliei Banatului au participat Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, membrii Permanenței Consiliului eparhial, părintele exarh, protopopii eparhiei, clericii Catedralei Mitropolitane din Timișoara și colaboratorii Centrului eparhial.
Cu acest prilej, părintele vicar Ionel Popescu a adresat un cuvânt de felicitare și de mulțumire Înaltpreasfinției Sale pentru dragostea și părinteasca purtarea de grijă arătate clericilor, monahilor și credincioșilor eparhiei noastre.
„Astăzi, Înaltpreasfinția Voastră, trăim momente de aleasă bucurie și mulțumim bunului Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să Vă avem nu doar Arhipăstor ci și părinte duhovnicesc. De asemenea, suntem aici, împreună cu Preasfinția Sa, ca să vă încredințăm de dragostea noastră filială și de faptul că, în cei aproape 10 ani de slujire la altarele bisericilor bănățene, am învățat atât de multe lucruri folositoare din experiența, înțelepciunea și osteneala slujirii Înaltpreasfinției Voastre.
Adresându-vă, așadar, cuvânt de aleasă felicitare cu prilejul acestei binecuvântate aniversări, rugăm pe Tatăl ceresc să Vă țină “întreg, cinstit, sănătos, îndelungat în zile, drept învățând cuvântul adevărului Său!”
Întru mulți și binecuvântați ani, Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit!
În cadrul recepției organizate la Reședința mitropolitană, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a binecuvântat pe cei veniți să-l felicite, le-a mulțumit pentru urările adresate și i-a asigurat pe toți cei clericii, monahii și credincioșii de prețuirea și dragostea sa părintească.
REPERE BIOGRAFICE
Înaltpreasfinţia Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, s-a născut la data de 14 noiembrie 1951, în localitatea Petrani, judeţul Bihor, fiind al patrulea copil al părinţilor săi, Ioan şi Ilca. Şcoala primară a urmat-o în satul natal , iar gimnaziul în localitatea Pocola, judeţul Bihor.
A absolvit liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea, promoţia 1971 şi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, promoţia 1976.
În anul 1980 a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Lainici, judeţul Gorj.
După absolvirea studiilor seminariale (1986), a urmat cursurile Institutului teologic din Sibiu (1986-1990). La 6 august 1990, a fost hirotonit ierodiacon la Mănăstirea Lainici, iar la 15 august 1990 a fost hirotonit ieromonah la Mănăstirea Tismana.
Între anii 1990-1994 a fost rânduit stareţ al Mănăstirii Lainici de mitropolitul Nestor Vornicescu, încredinţându-i-se păstorirea sufletească a fraţilor şi călugărilor din mânăstire.
Din 1980 și până în 1994 a restaurat mai multe biserici şi mănăstiri (Tismana, Polovragi, Bucovăţ, Lainici, Crasna), iar cât a fost stareţ la Mânăstirea Lainici, a zidit o nouă biserică, monumentală, în incinta mânăstirii şi un corp de chilii. În perioada studiilor la Ierusalim a coordonat pictarea unei părţi a bisericii așezământului românesc şi a amenajat o bibliotecă, care a fost şi ea pictată.
În perioada 1991-1994 a urmat, în paralel, două studii de doctorat la Institutul Biblic din Ierusalim, unul în Studii Biblice şi altul în Egiptologie şi Orientalistică.
În anul 1994 a fost hirotesit Arhimandrit şi numit Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, de unde a fost chemat în ţară pentru ocuparea demnității de episcop al Covasnei și Harghitei.
La 20 iulie 1994, la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie” din Topliţa, judeţul Harghita, ctitorie a Patriarhului Miron Cristea, Preacuvioșia Sa a fost hirotonit întru arhiereu.
În cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 18-19 iunie 2009, desfăşurată la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Ioan Selejean, Episcopul Covasnei şi Harghitei a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop, pentru activitatea ierarhică pilduitoare şi slujirea chiriahală deosebită a Bisericii. Această hotărâre de ridicare a Preasfinţiei Sale la rangul de arhiepiscop rămâne un însemnat act de apreciere şi preţuire a întregii lucrări a Preasfinţitului Părinte Ioan, puse în slujba Sfintei Biserici şi a neamului românesc din Episcopia Covasnei şi Harghitei, în cei 15 ani de arhierie. Duminică, 23 august 2009, a urmat actul solemn al ridicării la rangul de Arhiepiscop a Preasfinţitului Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, după săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României şi 14 membri ai Sfântului Sinod.
La 16 decembrie 2014, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a fost ales de către Sfântul Sinod în demnitatea de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului.
La 28 decembrie 2014 a fost întronizat ca Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, în catedrala mitropolitană din Timişoara, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și mai mulți membri ai Sfântului Sinod.
https://mitropolia-banatului.ro/inaltpreasfintitul-parinte-ioan-isi-sarbatoreste-ziua-de-nastere/