Preacuvioși și preacucernici părinți, iubiți credincioși
Sunt aproape doi ani de la începutul pandemiei care a cuprins întreaga planetă și a perturbat, ca niciodată, viața economică, culturală, socială și religioasă a oamenilor.
Virusul ucigaș, cunoscut îndeobște cu numele de Sars cov 2, a făcut deja nenumărate victime, pe toate continentele și a pricinuit suferință sufletească și trupească pentru milioane de confrați și surori care au pierdut pe cei dragi și apropiați ori au trecut ei înșiși prin această boală cumplită.
Efectele nocive ale virusului se resimt, mai ales în ultimele săptămâni și la nivelul țării noastre, numărul deceselor și al îmbolnăvirilor fiind atât de mare, încât spitalele și secțiile ATI sunt ocupate la capacitate maximă, iar personalul medical – medici, asistenți, infirmieri, brancardieri, șoferi de ambulanță – suprasolicitat, cu greu mai poate face față avalanșei de cazuri, care pune o presiune greu de suportat pe tot sistemul nostru de sănătate publică.
De aceea, suntem datori cu toții, slujitori ai Bisericii și credincioși, să apreciem așa cum se cuvine spiritul de jertfă, dăruire și profesionalismul ostenitorilor din spitale, „îngeri în halate albe”, așa cum ne învață, de altfel, și Cartea noastră sfântă, Biblia: „Cinstește pe doctor cu cinstea ce i se cuvine, că și pe el l-a făcut Domnul… Știința doctorului va înălța capul lui și înaintea celor mari va fi minunat. Domnul a zidit din pământ leacurile și omul înțelept nu se va scârbi de ele …” (Înțelepciunea lui Iisus Sirah, cap. 38, 1-5).
În același timp, adresăm preoților, monahilor și credincioșilor noștri îndemnul părintesc de a spori rugăciunea și de a-i pomeni la sfânta Liturghie și la toate slujbele Bisericii noastre atât pe medici și personalul medical, cât și pe toți frații și surorile noastre aflați pe patul de suferință, acasă și în spitale.
Vă îndemn, de asemenea, să însoțim rugăciunea cu purtarea de grijă față de familiile care au pierdut pe cei apropiați, pentru vârstnicii rămași singuri și pentru copiii ai căror părinți au fost răpuși de boală și au rămas orfani. Toți au nevoie de mângâiere, de dragostea noastră creștinească și de ajutor material pentru a depăși lipsurile, suferințele trupești și sufletești, singurătatea și dorul după ființele dragi, plecate la ceruri.
Preoții parohi, comitetele parohiale și Asociațiile de femei, împreună cu profesorii de religie și cu asistenții sociali de pe lângă primării, sunt chemați să identifice familiile și orfanii care au nevoie urgentă de ajutor, mai ales în această perioadă de toamnă-iarnă, oferindu-le alimente, haine, încălțăminte, rechizite, lemne de foc ori sprijin financiar pentru plata facturilor la încălzire.
Biserica noastră a fost întotdeauna aproape de nevoile credincioșilor, împletindu-și misiunea duhovnicească cu filantropia și grija pentru viața și sănătatea oamenilor. Ca fii ai Bisericii avem așadar îndatorirea de a ne ajuta unii pe alții, îndeosebi în aceste vremuri grele, de a contribui la depășirea gravelor probleme cauzate de pandemie, de a asculta sfaturile medicilor privind evitarea îmbolnăvirii noastre și a celor de lângă noi și de a ne ruga împreună: „Doamne, Dumnezeul nostru, trimite din cer puterea Ta cea tămăduitoare, atinge-Te de trup, potolește-i fierbințeala, ușurează-i suferințele și izgonește toată boala cea ascunsă. Fii tămăduitorul robilor Tăi care sunt pe patul de suferință, acasă și în spitale, ridică-i din patul durerii și din așternutul chinuirii. Dăruiește-i pe ei sănătoși și întregi Bisericii Tale, ca să fie bineplăcuți Ție și să facă voia Ta. Amin!”.
† IOAN
Arhiepiscop și Mitropolit