Madona Neagra de la Czestochowa, icoana pelerina facatoare de minuni vine in Timisoara, la Biserica Greco-catolica Sf. Maria Regina Pacii.
Traditia povesteste ca icoana Madonei Negre a fost pictata de insusi evanghelistul Luca, care a pictat-o pe o bucata de lemn de chiparos luata din casa in care a copilarit Isus. Timp de 300 de ani, ea ar fi stat la Ierusalim, apoi a fost adusa la Constantinopol, odata cu sfanta Cruce a lui Isus. Acolo un tatar a tras o sageata in ea, care a trecut prin gatul icoanei.
Apoi icoana a stat vreo 600 de ani la Kiev, dupa care a fost adusa la manastriea de la Czestochowa (pe dealul Jasna Gora), unde se afla si in ziua de astazi.
In 1430 un soldat a vrut s-o taie cu sabia, insa dupa doua taieturi pe obrazul fecioarei, soldatul a cazut la pamant si a murit. Atat impunsatura cu sageata cat si taieturile cu sabia se vad pana astazi pe icoana. Faptul ca ea este neagra se datoreaza funinginii din cauza celor multe lumanari aprinse in fata ei.
Icoana este vestita pentru minunile de respingere a dusmanilor in timpul atacurilor de catre sarasini in Constantinopol, de catre suedezi in Polonia; rusii au fost respinsi la Vistula in 1920, cand mii de polonezi au pornit din Varsovia la Czestochowa, pentru a cere ajutor Maicii Sfinte; in timpul ocupatiei naziste si comuniste n-au incetat pelerinajele la aceasta icoana facatoare de minuni, in ciuda numeroaselor incercari ale guvernului de a le opri; in 1993 natiunea poloneza a obtinut interzicerea legii avortului, dupa o campanie intensiva de rugaciuni si pelerinaje in acest loc.
S-au semnalat convertiri si vindecari la simpla intalnire cu icoana. Papa Ioan Paul II s-a dus in fata icoanei celebre la vizitele sale istorice in Polonia din 1979, 1983 si 1991 pentru a se ruga.
Czestochowa este cel mai cunoscut loc de pelerinaj din estul Europei.
O copie a acestei icoane se afla si in Romania, la Cacica – loc de pelerinaj pentru dieceza romano-catolica de Iasi.
Icoana facatoare de minuni si salvatoare in vremuri de restriste ai omenirii se alfa intr-un pelerinaj mondial “De la ocean la ocean”, care a inceput in estul indepartat al Asiei si se va opri la Fatima, Portugalia, vizitand atat Biserici ortodoxe cat si cele catolice din diverse tari.
Evenimentul sosirii acestei icoane coincide cu zilele de pregatire pentru aniversarea Adoratiei Euharistice Perpetue din Biserica Maria Regina Pacii, constand din exercitii spirituale de 3 zile conduse de Pr. vicar Nicolae Ovidiu Teodorescu.