Te afli aici: Acasa » Religie » Mii de oameni au participat la procesiunea cu moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos

Mii de oameni au participat la procesiunea cu moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos

Catedrala Mitropolitană din Timişoaraşi a sărbătorit duminică, cel de-al doilea hram, de praznicul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Timişoarei şi ocrotitorul Banatului. Catedrala Mitropolitană din Timişoara a devenit neîncăpătoare. Slujbele religioase au început sâmbătă seară, după vecernie şi au culminat cu o  procesiune, care s-a desfăşurat la finalul slujbei, prin înconjurarea bisericii şi la care au participat zeci de preoţi şi decălugăriţe, în frunte cu Înalt Prea  Sfinţitul Paisie Lugojanul, episcopul Timişoareei dar şi mii de credincioşi

”E un eveniment deosebit prin care vrem să arătăm importanţa Sfântului Iosif în viaţa cetăţii, în viaţa oraşului, având în vedere cele constate ulterior şi desigur merită apelativ de ocrotitor al Timişoarei şi al Banatului”, a declarat Marius Florescu,purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului.

Dacă în timpul anului, moaştele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş stau în partea dreaptă, la intrarea în Catedrala Mitropolitană din Timișoara, acum, până luni seara, ele vor rămâne în faţa altarului. Cu crenguţe de busoiuc în mâini, oamenii au aşteptat, smeriţi, ore în şir la rând, pentru a se ruga şi pentru a-i aduce Sfântului Iosif prinosul recunoştinţei lor.

Sfântul Iosif, a trăit în perioada 1568 – 1656 şi era renumit ca făcător de minuni încă din timpul vieții. El vindeca bolnavii prin punerea mâinilor sale pe capetele lor. Pe când era mitropolitul Timişoarei, a stins prin rugăciunile sale un incendiu, care a mistuit aproape toată partea vestică a oraşului. Se spune că, după trei zile de rugăciuni şi lacrimi, Dumnezeu a trimis o ploaie puternică care a stins flăcările, iar în palmele mitropolitului a apărut  semnul sfintei cruci, aidoma unei arsuri.

Și-a petrecut ultimii ani retras la mănăstirea de la Partoş, iar în momentul intrării sale în eternitate, clopotele bisericii au început să bată singure. Sfântul Iosif cel Nou a fost îngropat, după dorinţa sa, direct în pământ, fără sicriu, doar cu o cărămidă sub cap, deoarece “din pământ a fost făcut şi în pământ va merge”.

Credincioşii se pot închina la sfintele moaște până luni seară, când acestea vor fi reașezate în raclă.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus