În prima luni din a doua săptămână după Sfintele Paşti, în multe zone din ţară, crştinii otodocşi ţin Paştele Morţilor. Ziua se mai numeşte şi Paştele Mic sau Paştele Blajinilor şi este destinată celor adormiţi.
Conform tradiţiei, enoriaşii se adună la biserică şi, după Sfânta Liturghie, în sunetele clopotelor, cu steaguri şi lumânări aprinse, se îndreaptă, împreună cu preotul, spre cimitir, unde se oficiază slujba pentru pomenirea celor adormiţi. Este ziua când se face pomană pentru sufletul morţilor, din familie.
În unele zone se merge la cimitir cu ouă încondeiate, cozonac, mâncare, unde sunt sfinţite de către preot şi se împart tuturor, în special celor sărmani şi oropsiţi.
Din păcate, după revoluţie, cimitirele s-au umplut, pe lângă săracii care ar trebuia să primească pomana şi de tot genul de indivizi care au devenit agresivi dacă nu primeu băutură sau bani, aruncând pur şi simlu oăle sau prăjiturile primite. Astfel mare parte dintre primării au fost nevoite să apeleze la jandarmi, gardieni publici sau firme de pază pentru ca cimitrirele să nu mai fie devastate.