Paștile la comunitatea istorică românească din Ungaria

 

Cu prilejul sărbătorii Pascale, deosebit de importantă în viaţa comunităţii istorice româneşti din Ungaria, consulul general al  României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a fost prezent alături de românii din comunitatea istorică, la mai multe manifestări religioase, specifice marii sărbători creștine.

La miezul nopții, consulul general Florin Vasiloni a luat lumină și a asistat  la slujba Învierii, desfășurată la Biserica Ortodoxă Română din localitatea Micherechi (Mehkerek), oficiată de pr. paroh Ioan Bun, în prezența multor credincioși. La această slujba a asistat și senatorul român Șerban Nicolae, împreună cu familia.
În prima zi a sărbătorii pascale, 28 aprilie, consulul general Florin Vasiloni a luat parte la Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala episcopală “Sf. Nicolae” din Gyula. Ceremonia religioasă a fost săvârşită de către preoţii de la centrul eparhial. La serviciile religioase au participat etnici români din Ungaria şi turişti români aflaţi în concediu la Gyula. Printre sutele de participanţi amintim pe Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului “Nicolae Bălcescu” din Gyula, Ion Budai, fost director al instituției, Eva Iova-Simon, redactorul-șef al “Foii Românești“, Delia Kovacs, redactorul-șef al publicației “Cronica“, Ştefan Oroian şi Ioan Ruja, membri ai prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU) ş.a. În cadrul programului religios, un grup de elevi de la Liceul „Nicolae  Bălcescu” din Gyula, instruiţi de prof. Eva Pătcaş Sabău, au interpretat cântece, poezii şi rugăciuni pascale. La încheierea serviciului religios, Consulatul General al României la Gyula a sprijinit organizarea unei recepții, la care au participat  reprezentanți ai etnicilor români din Ungaria.
În aceeași zi, la orele 14, consulul general Florin Vasiloni, a participat la slujba vecerniei Pascale, desfăşurată în Biserica româno-catolică de la Șercad (Sarkad). Ceremonia religioasă a fost oficiată de către preoți de la centrul eparhial. În oraşul Sarkad nu funcţionează biserică ortodoxă română. La iniţiativa autoguvernării române din oraş, condusă de Ioan Tat, slujba vecerniei pascale se desfăşoară în fiecare an,  în Biserica româno–catolică din localitate. La acest eveniment au participat circa 100 de persoane, printre care Szabo Laszlo, viceprimarul orașului Șercad, Adam Sucigan, vicenotar, Margareta Tat, primarul comunei Micherechi, Bakucz Peter, primarul comunei Crâstor (Sarkadkerestur), Gheorghe Cozma, directorul Oficiului Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (ATRU) ş.a.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.