Te afli aici: Acasa » Religie » RELIGIE / A început Postul Mare pentru credincioşii ortodocşi şi greco-catolici

RELIGIE / A început Postul Mare pentru credincioşii ortodocşi şi greco-catolici

RELIGIE / A început Postul Mare pentru credincioşii ortodocşi şi greco-catolici

Credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici au serbat duminică Lăsatul secului, fiind ultima zi în care s-a mai putut mânca după pofta inimii, înainte de a intra în Postul Mare. Potrivit tradiţiei ortodoxe, în seara Duminicii izgonirii lui Adam din Rai, credincioşii renunţă la produsele lactate şi la ouă şi postesc până în duminica Paştelui.

Duminica de dinainte de post, care marchează Lăsatul secului, este precedată de Săptămâna albă sau a brânzei, în care se renunţă la produsele din carne, fiind permise lactatele. Postul mare este considerat cel mai aspru dintre cele patru posturi din an întrucât culminează cu Patimile şi Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare creştină. În acest interval, Biserica dezleagă de la post numai de Buna Vestire şi în Duminica Floriilor, când se mănâncă peşte.

Dacă “postul ascetic” reprezintă abţinerea de la anumite mâncăruri şi băuturi şi reducerea substanţială a regimului alimentar pentru eliberarea de sub stăpânirea poftelor trupului, “postul total” sau ajunarea este renunţarea totală la mâncare şi băutură pe o durată scurtă de timp – o zi sau două. În Postul Mare, de luni până vineri, Biserica îndeamnă la ajunare până seara, de aceea ritualul de împărtăşanie din aceste zile a fost legat de vecernie, slujba care marchează încetarea ajunării. În acest an, Paştele va fi sărbătorit pe 15 aprilie.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus