RELIGIE / Peste 400.000 de români își serbează onomastica de Sfântul Ștefan

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc marți pe Sfântul Ştefan. Peste 400.000 de români îşi serbează onomastica în a treia zi de Crăciun. Sfântul Ştefan, ucenic al lui Iisus Hristos şi martor al Învierii Domnului, este primul sfânt comun al Bisericilor Catolice şi Ortodoxe, după Marea Schismă din anul 1054.

Din totalul celor 410.000 de români care poartă numele sfântului Ştefan, 300.000 sunt bărbaţi şi 110.000 femei. Cele mai frecvente nume femei sunt Ştefania, Ştefana şi Fănica. De partea cealaltă, Ştefan, Fănel şi Iştvan deţin majoritatea.

 

Despre Sfântul Ştefan, al cărui nume înseamnă în greacă, „ştefan” înseamnă „cunună” sau „coroană”, se spune că a fost martorul Învierii şi Înălţării Mântuitorului, a fost ucenicul lui Iisus Hristos

Arhidiaconul Ştefan a fost primul creş­tin condamnat la moarte de auto­ri­tăţile din Ierusalim. A fost acuzat de blasfemie pentru că a fost de partea mentorului său şi apoi a fost ucis cu pietre în faţa judecătorilor iudei.

Creştinii romano-catolici, anglicani, reformaţi, evanghelici şi unitarieni îl sărbătoresc cu o zi înaintea ortodocşilor.

 

 

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.