Te afli aici: Acasa » Religie » RELIGIE / Sărbătoarea luminilor

RELIGIE / Sărbătoarea luminilor

RELIGIE / Sărbătoarea luminilor

În seara aceasta, începe Sărbătoarea Luminilor: în casele credincioşilor iudaici, un băiat/bărbat aprinde prima lumânare din menora (sfeşnic), de Erev Hanuka (Ajunul Hanuka).

De Hanuka, evreii comemorează victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, care voise să le distrugă religia, profanându-le Templul din Ierusalim prin jertfe aduse unor zei păgâni. Iuda Macabeul şi poporul evreu au recucerit Ierusalimul, după trei ani de lupte, au dărâmat altarul murdărit şi au zidit unul nou, utilat cu ustensile sacre, sfeşnic, altar pentru tămâiere, vase, perdele noi.

În timpul purificării Templului, s-a găsit o căniţă cu ulei sfânt, nepângărit, care, deşi era în cantitate infimă, a ars opt zile în menora. Acest miracol de opt zile este serbat de Hanuka, întru victoria restabilirii cultului iudaic în Templul din Ierusalim.

De Hanuka, în prima seară se aprinde o lumină în lampa specială (hanukia) cu opt braţe, în a doua seară- ard două lumini, în a treia- trei, până ce, în a opta seară, menora de Hanuka străluceşte în toată splendoarea ei, într-un loc vizibil al casei, amintind minunea arderii uleiului sfânt, în cântările – rugăciuni ale familiei reunite.

Pentru evreii contemporani, Hanuka este un prilej de serbări cu cântece şi jocuri. Se mănâncă dulciuri prăjite în ulei (amintind de uleiul sfânt), mai ales gogoşi de cartofi şi gogoşi umplute cu dulceaţă.

Hanuka a devenit un substitut al Crăciunului pentru copiii evrei crescuţi într-un mediu creştin.

Să le urăm azi, tuturor prietenilor evrei, Hanuka plină de sănătate şi Lumină!

Hag Hanuka Sameiah!

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus