Te afli aici: Acasa » Religie » Sărbătoarea hramului Catedralei Episcopale din Gyula, Ungaria

Sărbătoarea hramului Catedralei Episcopale din Gyula, Ungaria

Cu ocazia sărbătorii Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie 2018), s-a sărbătorit hramul Catedralei Episcopale din Gyula, Ungaria. La această manifestare a participat şi consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni.

Cu acest prilej, a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească, de către PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu PS Părinte Luchijan (Luchian) Pantelici, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria și Administratorul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara și cu un numeros sobor de clerici, format din preoții și diaconii Episcopiei Române din Ungaria. Au mai participat Zalay Mihály, președintele Consiliului Județean Békés (Bichiș), Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU),  pr. Marius Maghiaru, președintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), Mihai Cerhati, președintele Autoguvernării de Naționalitate Română din Gyula, Margareta Tat, primarul Micherechiului, Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), reprezentanți ai publicaţiilor „Foaia Românească” și „Cronica”, Tiberiu Boca și echipa de redacție a emisiunii în limba română „Ecranul Nostru” de la Studioul de Televiziune din Szeged, etc. De asemenea, au luat parte circa 150 de elevi, de la LNB, iar răspunsurile liturgice au fost date de membrii grupului coral „Sfântul Ierarh Nicolae” al Arhiepiscopiei Timișoarei. Un grup de elevi de la LNB au prezentat o serbare în limba română.

Sărbătoarea hramului a fost și un prilej de exprimare a comuniunii inter-ortodoxe, între românii și sârbii ortodocși care trăiesc în Ungaria. Preasfințitul Părinte Episcop Lukijan este și administrator al Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, iar Preasfințitul Părinte Siluan îndeplinește temporar și ascultarea de Locțiitor al Eparhiei Ortodoxe Românești a „Daciei Felix”, din Serbia. Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria cuprinde astăzi un număr de 21 de Parohii, iar Episcopia Ortodoxă Sârbă din Ungaria numără 42 de Parohii.

https://www.youtube.com/watch?v=SyaZyeYEfiE

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus