Te afli aici: Acasa » Religie » Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva

Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva

 

Cuvioasa Parascheva („Sfânta Vineri”), cunoscută și sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie.

În anul 1641, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase. De ziua sa, la Iași are loc în fiecare an un pelerinaj la care participă sute de mii de credincioși din toată țara.

 „Mulţumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar  pe care l-a făcut Moldovei şi ţării prin aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Parascheva. Au trecut 370 de ani în care milioane de închinători şi-au plecat genunchii în faţa sfintelor moaşte. În tot acest timp au fost trăite clipe frumoase în istoria Moldovei”, spune Înalt Preasfinţitul Teofan. Anul acesta, pe lângă Sfânta Parascheva, l-am avut şi pe Sfântul Policarp. Tradiţia frumoasă a aducerii altor sfinte moaşte la hramul Sfintei Parascheva a fost iniţiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Anul acesta, Preafericirea Sa a binecuvântat ca sfintele moaşte ale Sfântului Policarp să vină la Iaşi. În acelaşi timp, Preafericitul Părinte Daniel a binecuvântat prezenţa la Iaşi a Înalt Preasfinţitului Părinte Hieroteos, a Preasfinţitului Naum şi a Preasfinţitului Mitrofan. Rugăciunea către Dumnezeu este cuvântul pe care Sfânta Parascheva îl aşază la sufletul nostru.

Sfânta Parascheva a fost o rugătoare, iar mesajul pe care îl aşază la rădăcina fiinţei noastre este: «Rugaţi-vă!». Când spunem rugăciune, spunem smerenie, spunem sensibilitate, spunem delicateţe, spunem simplitate sfântă.

Catedrala mitropolitană din Iaşi a fost arhiplină de joi-seară până vineri dimineaţa, când au fost oficiate Privegherea în cinstea Sfintei Parascheva şi Sfânta Liturghie. Slujba Privegherii a fost săvârşită de IPS Pimen. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Basileus“ al Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi, dirijat de diac. prof. Mihai Ursache. După miezul nopţii, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a slujit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Peste 30.000 de credincioşi s-au rugat în timpul Sfintei Liturghii de la Catedrala Mitropolitană. O parte dintre ei s-au afişat în curtea catedralei, iar cei mai mulţi au ascultat slujba prin intermediul difuzoarelor.

Comentarii (1)

  • Stefan

    Poate imi raspunde si mie vreun partor de ce Dumnezeu avea nevoie de moastele Sfantului Iosif sau a lui Moise? La Exodul 13:19-22, Dumnezeu spune poporului ales sa ia moastele lui Iosif si sa le duca in tara promisa. La Iuda 1:9 este descrisa lupta dintre Arhanghelul Mihail si diavol pentru moastele lui Moise. Exemple sunt mai multe, dar deocamdata atat este suficient.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus