Trăitor în cetatea Nicomidia, din Asia Mică (Turcia de astăzi), tânărul Pantoleon (cel puternic ca un leu) a devenit, prin botezul creștin, Pantelimon (cel prea milostiv/cel atotmilostiv) și, pentru credința sa în Iisus Hristos Mântuitorul lumii, a primit moartea martirică.
Biserica nu a uitat cutremurătorul său martiriu și a rânduit să fie pomenit, cu rugăciune și cântare duhovnicească, la data de 27 iulie.
Instruit în tainele științei medicale, pe care a studiat-o cu medicii renumiți ai vremii, Pantoleon, deși foarte tânăr, s-a făcut repede cunoscut și a fost ales ca medic curant al împăratului Maximian (286-305), persecutor al creștinilor. Îl aștepta, așadar, o carieră strălucită și lipsită de griji, îl așteptau faima, reputația și o viață învăluită în lux și în plăceri de tot felul, mai ales că moștenise de la părinții săi o avere considerabilă.
Viața medicului Pantoleon și-a schimbat radical cursul din momentul întâlnirii sale cu venerabilul preot Ermolae (cinstit la 26 iulie). Dialogând despre studiul medicinei, sfântul Ermolae i-a spus: ,,Dar prietene, la ce-ți folosesc toate cunoștințele pe care le-ai dobândit în această artă, din moment ce nu cunoști știința mântuirii?”. Această zguduitoare întrebare i-a răscolit sufletul, i-a mișcat întreaga ființă, l-a marcat profund și i-a deschis mintea spre înțelegerea orizonturilor spirituale ale copilăriei petrecute în atmosfera de rugăciune curată a maicii sale. A refuzat, așadar, chemarea de a se stabili la curtea imperială, a refuzat ademenitoarele promisiuni făcute de împărat și de către demnitarii săi, bogățiile și plăcerile oferite și a pornit pe calea credinței, pentru a dobândi cea mai înaltă știință, ,, știința mântuirii”. Amenințat, bătut, chinuit și, până la urmă, decapitat, pentru credința sa în Hristos, tânărul creștin Pantelimon și-a înscris numele, pentru totdeauna, în sinaxarul Bisericii noastre, fiind cinstit cu evlavie, atât în Răsărit, cât și în Apus.
Sfintele sale moaște, făcătoare de minuni, au ajuns în impunătoarele catedrale ale Occidentului, în Sfântul Munte Athos, la mănăstirile Sfântul Pantelimon și Grigoriu, dar și la unele biserici din Patriarhia Română. Un fragment din trupul sfântului, primit de la parohia ,,Sfântul Nicolae”, orașul Pantelimon, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu purtarea de grijă a Părintelui Mitropolit Ioan, se află în biserica parohiei noastre, din anul 2016 și aduce credincioșilor multă bucurie, mângâiere și ajutor.
Pentru rugăciunile sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi păcătoșii!