În fiecare an pe 8 noiembrie, creştinii ortodocsi sărbătoresc ziua Arhanghelilor Mihail şi Gavril
Arhanghelul Gavriil a fost cel trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului nostru Iisus: „Bucură-te, Marie, cea plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pantecelui tău, Iisus.”
În tradiţia românească se crede ca Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile Raiului dar şi că este un luptător infocat impotriva diavolilor. Adesea se alătură Sfantului Ilie, când acesta tuna si trasneste, sau orânduieşte grindina cu tunul. Arhanghelul Mihail vegheaza bolnavii, la cap, cand le este dat sa moara si la picioare, daca le este sortit sa mai traiasca. Ca si sfantul Haralambie, Arhanghelul Mihail tine ciuma in frau.
În viziunea populara, Arhanghelii sunt patronii casei, ard pacatele omenesti si purifica, prin post si rugaciune, constiintele. Se crede, de asemenea, ca acestia ii insotesc pe oameni pe tot parcursul vietii, de la nastere si pana la moarte, rugandu-se neincetat lui Dumnezeu pentru sanatatea lor.
În sâmbăta de dinaintea sărbatorii Arhanghelilor Mihail şi Gavriil se dau pomeni de sufletul morţilor, ziua numindu-se „Moşii de Arhangheli”. Se aprind lumânări atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei dispăruti fără lumânare. În aceasta zi, fiecare om trebuie să aprindă o lumânare care îi va fi „lumina de veci” de dincolo.
Această zi reprezintă şi trecerea de la toamnă la iarnă. Acum, iarna este slobozita putin cate putin si nu dintr-o data. Traditia populara spune ca intre sarbatoarea Arhanghelilor si Crăciun trebuie sa existe trei, patru zile calde, senine, luminoase, numite „vara iernii”.
În zonele de munte, cei doi Arhangheli erau consideraţi ocrotitori ai oilor. De ziua lor, când ciobanii sărbătoreau „năpustitul aretilor”, adică slobozitul berbecilor între oi, pentru împerechere, făceau turte mari, din mălai, pe care le aruncau în mijlocul oilor. Dacă turta pica pe pământ cu faţa în sus, anunţa o primăvară fertilă, cu mulţi miei. Turta picată cu faţa în jos prevestea oi sterpe, fără rod.
Pe 8 noiembrie, de ziua Arhanghelilor, nu se lucreaza, cei care nu se supun acestei interdictii urmand sa aiba parte de chin mare la vremea mortii. Oamenii trebuie sa mearga la biserică, sa aprindă lumânări, să se roage pentru belşug şi sănătate.