Te afli aici: Acasa » Religie » Simpozion Științific „Istorie, Cultură și Spiritualitate în Banat – 75 de ani de la reînființarea Mitropoliei Banatului”

Simpozion Științific „Istorie, Cultură și Spiritualitate în Banat – 75 de ani de la reînființarea Mitropoliei Banatului”

 

Mitropolia Banatului; Filiala Timișoara a Academiei Române; Asociația Cultural-Filantropică „Ioan Oprea” Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timișoara, organizează luni, 10 octombrie 2022, Simpozionul cu participare internațională „Istorie, Cultură și Spiritualitate în Banat – 75 de ani de la reînființarea Mitropoliei Banatului”.

Episcopia Timişoarei s-a înfiinţat prin Decretul Regal din 7 noiembrie 1939. Până la alegerea ierarhului titular eparhia a fost gestionată de episcopii Andrei Magieru al Aradului (1939 – 1940) şi Nicolae Popoviciu al Oradiei (1940 – 1941).

În 1941 este înscăunat episcopul Vasile Lăzărescu ca prim episcop al Timişoarei. În aprilie 1947 Episcopia se ridică la rangul de Arhiepiscopie, iar în iulie acelaşi an se înfiinţează Mitropolia Banatului a cărei prim mitropolit, a fost dr. Vasile Lăzărescu fiind instalat la 26 octombrie 1947. Acesta păstoreşte până la retragerea dictată de raţiuni politice survenită în anul 1961.

Din 1962 păstoreşte arhiepiscopia, Mitropolitul dr. Nicolae Corneanu, până în 2014, când a decedat.

În prezent arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului este ÎPS Ioan Selejan, fiind instalat în noua funcție la 28 decembrie 2014, în Catedrala Mitropolitană din Timișoara. 

Simpozionul se va desfășura începând cu ora 9,00, la Biserica de lemn monument istoric din incinta Centrului Eparhial, bd. C. D. Loga, nr. 7 din Timișoara, cu Slujbă de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor Mitropoliei Banatului. Deschiderea manifestării va avea loc în Sala de festivități a Mitropoliei Banatului, cu începere de la ora 9,30, iar comunicările pe secțiuni, vor începe la ora 11,45 și se vor desfășura la Filiala Timișoara a Academiei Române, bd. Mihai Viteazu, nr. 24, Timișoara.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus