Te afli aici: Acasa » Religie » Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Filiala Timișoara a Academiei Române

Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Filiala Timișoara a Academiei Române

Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Filiala Timișoara a Academiei Române

Marți, 16 ianuarie a.c., în Aula filialei Timișoara a Academiei Române a avut loc sărbătorirea Zilei Culturii Naționale, cu tema Spațialitate și temporalitate în epoca marilor clasici Mihai Eminescu și Ioan Slavici, două destine paralele, unite printr-un singur crez: literatura.

Invitatul special al acestei întâlniri culturale a fost Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. La eveniment au participat academicieni, preoți, reprezentanți ai mediului universitar, istorici, jurnaliști, cercetători, și oameni de cultură din întreaga țară. Moderatorul simpozionului a fost conf. univ. dr. Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Timișoara.

Cuvântul de întâmpinare a fost rostit de academician Dan Dubină, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române, apoi Acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române a prezentat referatul: „Spațiu și timp; categorii ale metafizicii și concepte culturale”. O scurtă alocuțiune a fost rostită și de rectorul Universității Politehnicii Timișoara, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan.

A urmat prezentarea lucrării inedite,  „Istoria literaturii române contemporane din Vest” a prof. univ. dr. Alexandru Ruja, de către Conf. univ. dr. Adina Chirilă, Universitatea de Vest din Timișoara,  rezultatul a 50 de ani de studiu al autorului în domeniul culturii. Ediția a II-a revizuită și adăugită apare la Editura David Press Print din Timișoara și însumează 1132 pagini.

Un moment deosebit al întâlnirii l-a constituit și discursul Părintelui Mitropolit Ioan al Banatului referitor la tema propusă, în care a evidențiat cum identitatea națională se păstrează prin cultură.

„Identitatea națională se păstrează prin cultură, căci cultura neamului nostru a fost botezată și sfințită în cristelnița Bisericii, locul unde apar primele scrieri și cărți în limba română. De aceea vom rezista ca națiune, nu doar prin pușcă și tun, ci vom rezista prin cultură, întrucât creștinismul a sfințit mintea și cultura neamului nostru.

Cercetătorii se îndreaptă spre a găsi dimensiunea aceasta, originea materiei, a universului, a vieții și a minții. Creștinismul românesc va fi un element fundamental de rezistență în dăinuirea neamului și a culturii românești. Vă asigurăm pe toți că prin Biserică, prin cultura și credința care o avem, vom face tot ce este posibil să ne păstrăm identitatea neamului în Biserică. Aceasta va fi ultimul loc din spațiul românesc unde Evanghelia lui Hristos se va citi în limba română.

Cultura este cea care depozitează valorile unei societății. Cine este autoritatea care certifică ce este valoare și ce este non-valoare? Mereu se folosește această expresie, că nu mai avem valori. Deci cuvântul acesta „valoare” are și el o conotație schimbătoare în timp și de aceea se pune întrebarea cine și care ar fi autoritatea care spune aceasta este valoarea, aceasta este non-valoare. Sunt atâtea religii pe pământ, însă autoritatea care va analiza o valoare din punct de vedere moral, va rămâne totuși creștinismul și de 2.000 de ani vedem cum creștinismul dă tonul valorilor planetare”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul evenimentului a fost vizionat și filmul documentar „Legenda unei prietenii: Eminescu – Slavici”, realizat de Vasile Bogdan, o producție TVR Timișoara.

În partea a doua a întâlnirii au mai prezentat lucrări Conf. univ. dr. Valy-Geta Ceia, Universitatea de Vest din Timișoara: „Eminescu, între privirea încremenită și vivacitatea perspectivei”, Prof. univ. dr. Alexandru Ruja, Universitatea de Vest din Timișoara: „Proza lui Ioan Slavici – deschiderea spre modernitate”; prof. univ. dr. Ioan Biriș, Universitatea de Vest din Timișoara: „Eminescu și filosofia. A fost Eminescu filosof?”și Conf. univ. dr. habil. Lucian-Vasile Szabo, Universitatea de Vest din Timișoara: „Eminescu, Slavici și introducerea în comunicarea politică”.

De asemenea, a avut loc și prezentarea lucrării „Români de seamă din Viena de altădată (1683-1918)”, autori: pr. dr. Nicolae Dura; dr. Dorin-Ioan Rus, Sibiu, Editura Andreiana, 2023, 480 p. Cartea a fost prezentată de pr. dr. Ionel Popescu, vicar eparhial la Arhiepiscopia Timişoarei, apoi au vorbit și autorii lucrării.

„Cartea cuprinde 397 de personalități în frunte cu Eminescu și Slavici, despre care s-a vorbit așa de frumos astăzi. 397 de români care fie au studiat la Viena, fie și-au luat doctoratul acolo, fie au lucrat, fie au fost ofițeri până la cel mai înalt grad în armata imperială și în armata austro-ungară, fiind de asemenea decorați pentru meritele lor deosebite. Unii dintre ei au fugit în România și au luptat în Războiul de Independență și în Primul Război Mondial. Demersul acesta istoriografic pune în valoare personalități care au ostenit în câmpul culturii, literaturii, artei, spiritualității românești și nu sunt cu nimic mai prejos decât personalitățile din țările occidentale. Marea lor majoritate au revenit după studii acasă în România, în Banat, în Ardeal, în sudul țării, în Est. Cu bagajul de cunoștințe excepțional acumulat acolo și au pus umărul la temeluirea culturii noastre naționale, la dezvoltarea artei de toate felurile, și, foarte important, la înfăptuirea unității naționale. Au fost oameni ai Bisericii, pe care acesta i-a înveșnicit. Unii din aceștia s-au înscris în acțiunea de reînființare a Mitropoliei Ardealului, au contribuit cu sume apreciabile, au susținut înființarea unei mitropolii aici, la Timișoara. Veniți în țară au înființat ziare, reviste, instituții caritabile, au acordat burse unor tineri cu dragoste de carte ș.a.m.d. Aceasta este o carte de care Țara noastră, Biserica noastră și Cultura noastră avea nevoie”, a specificat preotul dr. Ionel Popescu.

La finalul întâlnirii, studenții Facultății de Muzică și Teatru Timișoara, clasa de canto lect. univ. dr. Simona Negru, au susținut un moment artistic de excepție.

Ziua Culturii Naționale a fost organizată de filiala Timișoara a Academiei Române, Biblioteca Academiei, Institutul de studii Banatice „Titu Maiorescu”, Universitatea Politehnica Timișoara și Mitropolia Banatului, alături de Comitetul român de istoria și filosofia științei și tehnicii ‒ Filiala Timișoara și Uniunea ziariștilor profesioniști din România, Filiala „Valeriu Braniște” ‒ Timiș.

Pr. dr. Ionel Popescu

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus