Te afli aici: Acasa » Sanatate » Angajatii din sectorul sanitar se pregatesc de proteste masive

Angajatii din sectorul sanitar se pregatesc de proteste masive

Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România, Colegiului Farmaciştilor din România, Colegiului Psihologilor din România, ai Federaţiei SANITAS, Camerei Federative a Medicilor şi Sindicatului „Ioan Cantacuzino” au finalizat ieri , la Bucureşti, un acord pentru crearea Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate.

Membrii coaliţiei solicită rectificarea pozitivă a bugetului pentru sănătate, dublarea de la 1 septembrie a veniturilor rezidenţilor, o lege specială a salarizării care să prevadă o bază, la care să se aplice apoi criterii de performanţă.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae a subliniat că, dacă nu existp disponibilitate pentru rezolvarea acestor probleme, în luna septembrie vor începe acţiuni de protest locale , prin pichetările sediilor prefecturilor, consiliilor judeţene , apoi pe plan  national la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe, Guvern.

Dacă nu se vor rezolva problemele, se va trece la acţiuni greviste, CMR fiind hotărât chiar să le propună medicilor să demisioneze, ceea ce ar duce la închiderea spitalelor.

Preşedintele Colegiului Medicilor din judeţul Timiş, prof. dr. Fulger Lazăr a declarat  ieri că, în cadrul corpului profesional medical există un grad ridicat de nemulţumire.

“Starea aceasta este provocată de mai mulţi factori, de presiunile psihologice care se fac asupra medicilor, de faptul că medicii începători au salarii mici, apoi îşi termină specialitatea şi au parte de restricţii la angajare. De aceea mulţi pleacă în străinătate. Eu cred că, indiferent de forma de protest care va fi decisă, pacienţii nu vor fi neglijaţi. Oricum, la nivelul judeţului Timiş, atmosfera este mult mai calmă decât în alte părţi ale ţării”, a  mai subiniat preşedintele Colegiului Medicilor Timiş.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus