Aniversare în medicina timișoreană

La 50 de ani de la înființarea Societății Române de Flebologie de către academician prof. dr. Pius Brînzeu, Timișoara se pregătește să găzduiască al 18 lea Congres Român de Flebologie.
Manifestarea va avea loc în perioada 9-11 mai 2024, la Hotel Best Western Plus LIDO Timișoara, și va aduce la un loc medici specialiști cardiologi și obstetricieni, asigurând o abordare interdisciplinară a conferinței, prin noutățile cu privire la tromboza venoasă, tratamentul anticoagulant și varicele în sarcină.
„Neglijarea afecțiunilor venoase de către factorii decizionali ai sistemului public de sănătate rezidă și din faptul că nu există nici la ora actuală specialiști dedicați doar afecțiunilor venoase, deși numeroase demersuri s-au făcut în acest sens de-a lungul anilor, începând cu echipa formată de „părintele Flebologiei din România” așa cum era considerat Academicianul Pius Brînzeu.  Având ca scop promovarea diagnosticului și tratamentului afecțiunilor venoase ale membrelor inferioare, membrii societății au continuat activitatea fondatorilor în anii ce au urmat în principal prin activitatea echipei din Clinica 1 Chirurgie a Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara.
Studiile realizate au fost prezentate la congrese și publicate în cursuri pentru studenți, cărți și în reviste din țară și din străinătate. Pacienții au beneficiat de experiența echipei chirurgicale coordonată după retragerea Academicianului Pius Brînzeu, de prof. Ignat Petru, apoi de prof. Marius Teodorescu și în prezent de prof. dr. Olariu Sorin.
Prin Centrul de Cercetare în Flebologie al UMFVBT s-au obținut rezultate remarcabile, iar prin proiectul ERASMUS am coordonat și finalizat (2018) un proiect cu 5 parteneri europeni privind curricula în Flebologie. Începând din anul 1988, când a avut loc la Timișoara, Primul Simpozion Român de Flebologie, tradiția a continuat cu aceste evenimente științifice la doi ani, apoi anual până în prezent, reunind specialiști recunoscuți din țară și din străinătate în domeniul afecțiunilor veno-limfatice”, precizează organizatorii, prin președinte Daniela Radu-Teodorescu.
Delia S. Barbu

Related posts