Anomalii dentare la copiii cu varste între 6 si 10 ani

Studiul efectuat de Cabinetul Anadent Radiologie Cluj-Napoca în perioada 1 Martie 2013 – 28 Februarie 2014 asupra radiografiilor dentare panoramice la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, a dezvăluit o incidență crescută a unor anomalii dentare. Cele mai frecvente probleme identificate se referă la prezența dinților supranumerari, dar și la absența unuia sau mai multor dinți din dentiția primară sau secundară a celor mici. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 426 ortopantomografii ale copiilor, investigația efectuată fiind extrem de importantă pentru cunoașterea cadrului de dezvoltare a danturii copiilor.

De-a lungul experienței noastre de peste 15 ani, în domeniul radiologiei stomatologice și a ortodonției, am fost mereu atenți la sănătatea copiilor și am încurajat constant părinții să le ofere o educație cât mai bună în acest sens. Pentru că un comportament sănătos începe de mic, iar perioada de 6-10 ani la copii este esențială în depistarea bolilor și anomaliilor dentare, am decis să demarăm un studiu care să poată dezvălui cu exactitate starea generală a dințișorilor copiilor noștri. Astfel, am stabilit o linie generală de cercetare și am analizat calitativ și cantitativ toate ortopantomografiile pe care le-am realizat copiilor din județul Cluj, pe parcursul unui an. În urma analizei, rezultatele nu au fost neapărat pozitive, mulți dintre copii înregistrând anomalii sau tulburări la nivel stomatologic” a declarat dr. Anamaria Boldizsar, manager la Anadent Radiologie.

Prin derularea acestui studiu amplu, echipa de specialiști de la Anadent Radiologie își propune să mărească gradul de conștientizare a părinților spre a-și educa copiii și a le oferi atenția necesară, pentru a preveni problemele ce pot apărea fără un tratament eficient și mai ales acordat la timp. „Am descoperit că aproape 9% dintre copii suferă de agenezii, lipsa unor dinți, și un procent similar au dinții supranumerari. Însă, din păcate, peste 22% dintre cazurile studiate au prezentat tulburări în zona de erupție, ceea ce înseamnă un semnal de alarmă, nu doar asupra lipsei unei igiene orale corecte și continue, ci și asupra unor lacune în alimentație, mai ales a carențelor de vitamine din legume ori a calciului din produsele lactate” adaugă dr. Anamaria Boldizsar. Pentru a avea continuitate, medicii radiologi de la Anadent Cluj-Napoca susțin vizitele periodice ale copiilor la dentist, de la o vârstă cât mai fragedă, respectiv 3-4 ani, din dorința de a reduce, în primul rând prin prevenție, efectele deosebit de grave ale unor astfel de anomalii netratate în timp util.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.