Cele mai mari pacaleli legate de sanatate
Uneori, poate fi dificil chiar şi pentru medici să facă rapid diferenţa între mit şi realitate atunci când vine vorba de sănătate, mai ales că de la o zi la alta pot apărea studii care demontează teorii învăţate ani buni în Facultatea de Medicină.
Poate că îţi este familiară situaţia în care citeşti într-o zi în presă, de exemplu: „Trei căni de cafea pe zi previn cancerul“, doar pentru ca a doua zi să vezi, în acelaşi ziar, titlul: „Atenţie! Cafeaua conţine o substanţă care creşte riscul de cancer!“. Astfel de situaţii confuze nu sunt întâlnite doar în România, de altfel, majoritatea ştirilor de acest tip sunt preluate din presa internaţională, ba chiar de pe site-urile unor reviste ştiinţifice.
În acest context, un lucru important de ştiut încă de la bun început este că nu toate studiile, fie ele şi publicate în reviste ştiinţifice, sunt demne de luat în seamă. Medicii sunt cei care pot face lumină în această problemă. Ei ne pot oferi lămuriri de ce e bine să luăm în calcul, de exemplu, rezultatele studiilor care au dovedit legătura dintre bolile cardiovasculare sau cancer şi fumat şi de ce ar trebui să privim cu scepticism ştirile despre diverse alimente, plante sau terapii-minune care „tratează cu succes cancerul“.
Articole din aceeasi categorie
Comentarii (1)
Lasati un comentariu
You must be logged in to post a comment.
Jianu Liviu Florian
Daca ne mai consultra siu lamuresc si pe gratis, este minunat! Apostolic! Sau, contra unei sume, modice, atat cat sa traiasca si ei din salariul mediu pe economie! Pe care, sa recunaostem, 3-4 milioane de romani apti de munca, nu il au. Nu zic si cat sa il aiba. ca unii au salarii, si nu fac mai nimic, si altii sunt vite de povara. .