Clinica de Chirurgie Cardiaca si Vasculara din Arad, isi va incepe activitatea

 Clinica de Chirurgie Cardiacă şi Vasculară, va funcţiona în cadrul Centrului de chirurgie laparoscopică ”Sfântul Gheorghe” al Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” Arad.

”Noua clinică, unde vor fi efectuate operaţii pe cord deschis şi operaţii vasculare de mare dificultate, este rod al unei colaborări mai vechi între Universitatea de Vest ‘Vasile Goldiş’ din Arad şi Clinica de Chirurgie Cardiacă şi Vasculară a Universităţii din Debrecen (Ungaria)”, a declarat  prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG Arad.

Conducerea clinicii va fi asigurată de prof. univ. dr. Zoltan Galajda, director al Clinicii de Chirurgie Cardiacă şi Vasculară din Debrecen, profesor asociat al UVVG, care va conduce şi Departamentul de Cardiologie al Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară din cadrul UVVG.

Din echipa care va efectua aici intervenţii chirurgicale, în premieră pentru Arad şi chiar pentru vestul României, coordonată de prof. univ dr. Galajda Zoltan, un nume foarte cunoscut în domeniul chirurgiei cadio-vasculare, fac parte specialişti din Ungaria şi din România. De asemenea, în echipă sunt şi cadre universitare şi medici rezidenţi care s-au format în cadrul UVVG, sub coordonarea prof. univ. dr. Alexandru Dumnici, şeful Centrului de chirurgie laparoscopică ”Sfântul Gheorghe”.

”Consultaţiile de specialitate în cadrul noii clinici vor începe din această săptămână, consultaţii care vor fi gratuite, costurile fiind suportate de UVVG Arad. În urma consultaţiilor vor fi stabiliţi pacienţii care au nevoie de intervenţii chirurgicale, acestea urmând a se face la fiecare final de săptămână, atunci când prof. Galajda împreună cu echipa sa de la Debrecen, se vor afla la Arad”, a mai precizat prof.univ.dr.Coralia Cotoraci.

În privinţa modului în care va decurge colaborarea între echipa prof. Galajda şi specialiştii Centrului de chirurgie laparoscopică ”Sfântul Gheorghe” a UVVG Arad, prof.univ.dr.Coralia Cotoraci a arătat că, o parte din aparatura medicală folosită în chirurgia cardio-vasculară este aceeaşi ca şi în chirurgia laparoscopică, trebuind doar schimbată optica, care nu este costisitoare.

”Infrastructura este deja pregătită, astfel că aici se vor putea efectua operaţii pe cord deschis, dar şi multe operaţii noi. Prof. Galajda preconizează introducerea chirurgiei valvei mitrale, de păstrare a valvei mitrale, plastiile de valvă mitrală, însă vor fi abordate şi domenii noi, care vor fi aplicate şi prin experienţa echipei sale din Ungaria”, a mai adăugat rectorul UVVG Arad.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.