Te afli aici: Acasa » Sanatate » Crucea Patriarhala, cea mai inalta distinctie a Bisericii Ortodoxe Romane, acordata Prof. Dr. Irinel Popescu şi Prof. Dr. Mihai Lucan

Crucea Patriarhala, cea mai inalta distinctie a Bisericii Ortodoxe Romane, acordata Prof. Dr. Irinel Popescu şi Prof. Dr. Mihai Lucan

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a acordat ieri, 28 septembrie, cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române – Crucea Patriarhală, Domnilor Prof. Dr. Irinel Popescu și Prof. Dr. Mihai Lucan, în semn de apreciere pentru activităţile prodigioase în slujirea aproapelui.

Această decoraţie este acordată în contextul celei de-a VIII-a ediţii a Congresului Romtransplant care aniversează împlinirea a 15 ani de activitate de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni şi 20 de ani de activitate de transplant renal în Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca. Toţi aceşti ani de activitate s-au tradus printr-un număr de 1.500 de bolnavi transplantați renal și a peste 350 de transplantați hepatic.

Aniversarea reprezintă o continuare a campaniei naționale dedicate creșterii numărului de donatori de organe și țesuturi la care Biserica Ortodoxă Română a avut, şi continuă să aibă, un rol capital. În contextul în care la începuturile transplantului au fost suficiente nelămuriri şi neînţelegeri la nivelul publicului, opinia care a contat cel mai mult în acceptarea noţiunii de moarte cerebrală şi, mai ales, a ideii de donare de organe şi ţesuturi, a aparţinut Bisericii Ortodoxe Române.

Astfel, pentru a sublinia încă o dată susţinerea pe care Biserica o acordă nobilei idei a donării de organe şi activităţii pe care o desfăşoară profesioniştii implicaţi în transplantul de organe şi ţesuturi, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Patriarh Daniel, a primit la Patriarhia Română şi o delegaţie a Congresului Romtransplant 2012.

Preafericitul Părinte Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

„Suntem bucuroși să primim astăzi în holul Europa Christiana din Palatul Patriarhiei vizita delegației participanților la cel de-al VIII-lea Congres Internaţional ROMTRANSPLANT şi la Examenul pentru Diploma Europeană de Transplant. Această vizită este cu atât mai importantă cu cât anul 2012 a fost declarat An omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. Biserica evidenţiază necesitatea unităţii dintre spiritual şi medical în eforturile pentru vindecarea bolilor şi accentuează legătura dintre sănătatea sufletească şi cea trupească, în relaţia dintre Dumnezeu, medic şi pacient. Suferinţa şi boala afectează nu numai omul exterior, ci şi armonia sau sănătatea omului lăuntric. Din acest motiv, tămăduirea sau vindecarea, ca dar divin, este numită şi mântuire sau salvare. Biserica noastră încearcă să contribuie mai mult la alinarea suferinţei atât prin lucrarea ei spirituală, cât şi prin lucrarea ei social-filantropică şi social-medicală, inclusiv prin promovarea unei culturi medicale a populaţiei, pentru ca oamenii să preţuiască mai mult darul sănătăţii, evitând bolile, şi să fie recunoscători faţă de persoanele care îi ajută când sunt bolnavi, mai ales când ei singuri, din cauza sărăciei, nu-şi pot plăti consultaţiile sau medicamentele.”

Prof. Dr. Irinel Popescu

Preşedinte Congres Romtransplant 2012

„Este pentru a doua oară când de la cel mai înalt nivel al Bisericii Ortodoxe Române ni se transmite un mesaj de susţinere a muncii noastre de zi cu zi în folosul bolnavilor. Transplantologia este una din ramurile medicinii moderne cu puternice conotaţii etice; de aceea, în toate ţările în care se face transplant, opinia şi atitudinea instituţiilor religioase sunt considerate a fi extrem de importante. În consecinţă, doresc să mulţumesc pentru cuvintele de încurajare pe care ni le-aţi adresat, care sperăm să ne dea tăria să depunem eforturi şi mai mari pentru a vindeca oameni şi a salva vieţi”.

Prof. Dr. Mihai Lucan

Directorul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal, Cluj-Napoca

„Este o onoare să primim astăzi această mare decoraţie. Trebuie să vă mărturisesc, este purul adevăr, nu este doar de ocazie, că fără ajutorul Bisericii probabil că astăzi nu m-aţi fi premiat. M-a susţinut când a fost mai greu, m-a ajutat când nimeni nu m-a ajutat şi mi-a ţinut partea cât toţi ceilalţi fugeau.”

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus