Te afli aici: Acasa » Sanatate » HIV STREET ART, o campanie de informare şi educare… ALTFEL

HIV STREET ART, o campanie de informare şi educare… ALTFEL

Campania de informare HIV Street Art se adresează în special tinerilor, categoria de populație cu risc major de infectare cu HIV. Pentru ca ei să fie bine și corect informați cu privire la această afecțiune, dar și pentru a conștientiza nevoia testării HIV, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), în parteneriat cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș derulează la Timişoara, în 2-5 iulie 2014, etapa locală a Campaniei naţionale de informare și educare HIV STREET ART.

HIV STREET ART este un proiect inovator și diferit de toate proiectele de până acum.

Arta urbană a fost aleasă drept instrument de transmitere a mesajului pentru că, prin imagini vizuale, mesajul este mai accesibil și de impact, arta urbană, sub toate formele ei, de la graffiti, street dance, până la teatrul de stradă identificându-se cu publicul țintă.

HIV STREET ART se adreseazã atât tinerilor expuși la risc – cei care au contacte sexuale neprotejate, au multipli parteneri sexuali, sunt homosexuali, sunt consumatori de droguri injectabile, şi-au făcut tatuaje sau au avut de curând boli cu transmitere sexuală (BTS), cât și tuturor celorlalți tineri care trebuie să ia decizii în cunoștință de cauză.

 

HIV STREET ART este, de fapt, o POVESTE!  Povestea unei tinere infectate cu HIV! Această poveste este transpusă, cu ajutorul graffiti, pe 5 panouri care ilustrează etapele vieții tinerei, de la comportamentul la risc, testare, aflarea diagnosticului, stigmatizarea și autoizolarea, și până la acceptarea bolii și a tratamentului care o vor duce către o viață normală, cu o familie fericită și cu copii sănătoși.

Panourile se vor afla, pe perioada campaniei, pe strada pietonală Mărăşeşti, lângă Hotel Timişoara. Cele 5 panouri de graffiti cu scene din viața tinerei vor fi expuse, urmând ca al șaselea panou să fie creat prin contribuţia tuturor celor interesaţi, fiecare participant putând să își exprime gândurile folosind arta grafitti.

Tot în cadrul campaniei, organizatorii şi voluntarii UNOPA vor mai desfăşura activităţi precum: distribuţie de flyere, distribuţie de prezervative, momente scurte de street dance.

MESAJELE pe care le transmite această poveste sunt despre: recunoașterea comportamentelor la risc, testarea, în cazul comportamentului la risc, acceptarea diagnosticului, a bolii deci, și a tratamentului, viaţa merge mai departe cu HIV, persoanele infectate pot duce o viață normală, pot să-și întemeieze o familie, să aibă copii sănătoși.

“Lecţia învăţată trebuie să fie aceea de a ne proteja pentru a evita riscul de infectare. Caravana HIV STREET ART poposeşte la Timişoara 4 zile, și va desfășura tot felul de activități de informare la faţa locului. Voluntari UNOPA vor fi prezenţi și vor oferi detalii despre panourile expuse, relatând povestea tinerei, transmiţând mesajele campaniei și oferind flyere cu informaţii pentru tineri”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

“În acest moment arta stradală începe să-şi spună cuvântul şi ceea ce ne dorim să transmitem este un semnal cât se poate de clar, şi anume că HIV în momentul de faţă reprezintă o infecţie cronică, care cunoaşte un tratament bine pus la punct  generând o speranţă de viaţă egală cu a unei persoane care nu este infectată cu HIV”, a afirmat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, manager general al INBI “Prof. Dr. Matei Balș”, București.  

“Astfel de campanii sunt binevenite şi pot avea un impact pozitiv major asupra grupelor de risc. Ne dorim să tragem un semnal de alarmă şi să aducem tinerii în cabinetele medicilor, pentru a se testa“, a declarat Dr. Voichița Lăzureanu, directorul spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.

Campania a debutat în ianuarie a.c., la Bucureşti, şi se va derula, pe parcursul acestui an, în oraşele mari din ţară.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus