Te afli aici: Acasa » Sanatate » SĂNĂTATE / Aspirina scade riscul de cancer

SĂNĂTATE / Aspirina scade riscul de cancer

SĂNĂTATE / Aspirina scade riscul de cancer

Potrivit oamenilor de ştiinţă britanici, consumul regulat de aspirină reduce riscul de cancer. Cercetările lor au pus în evidenţă faptul că o aspirină pe zi face ca riscul să scadă cu 60% la persoanele care au antecedente de cancer în familie, scrie 7sur7.be. Este prima dată că au fost identificate clar binefacerile aspirinei împotriva cancerului.

Studiul s-a realizat în 16 ţări, pe 861 pacienţi care sufereau de sindromul Lynch, o deficienţă genetică ce duce la apariţia precoce a unor tipuri de cancer, îndeosebi a celui de intestin. Jumătate din pacienţi au primit două aspirine pe zi – în total 600 mg -, timp de doi ani. Ceilalţi au primit un placebo, potrivit rezultatelor publicate în revista medicală ‘Lancet’.
La început, cercetătorii n-au constatat nicio diferenţă între nivelul de incidenţă al cancerului în cele două grupuri de participanţi. Însă, după cinci ani, au remarcat o diferenţă semnificativă. În 2010 s-au identificat 19 cazuri de cancer de intestin la cei care luaseră aspirină, faţă de 34 la cei care primiseră placebo. Scăderea este de 44%.
Când cercetătorii s-au concentrat asupra celor 60% din pacienţi care luaseră regulat aspirină timp de cel puţin doi ani, ceva i-a frapat şi mai mult. În acest grup au fost depistate doar 10 cazuri de cancer, faţă de 23 în grupul placebo, ceea ce înseamnă o reducere de 63%.
În sfârşit că aspirina are un important efect de prevenţie în cancer, însă acest lucru este evident după câţiva ani, a declarat profesorul Sir John Burn de la Universitatea din Newcastle
Potrivit cercetătorilor, oamenii sănătoşi pot lua preventiv aspirină. Acest medicament este cunoscut şi pentru efectele sale pozitive împotriva crizelor cardiace şi a accidentelor vasculare cerebrale.

Cerasela Dinescu

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus