Te afli aici: Acasa » Sanatate » SĂNĂTATE / Copiii născuţi prematur sunt mai expuşi riscului de autism

SĂNĂTATE / Copiii născuţi prematur sunt mai expuşi riscului de autism

SĂNĂTATE / Copiii născuţi prematur sunt mai expuşi riscului de autism

Copiii născuţi prematur sunt de cinci ori mai expuşi riscului de a suferi de autism decât cei născuţi cu o greutate normală, potrivit unui studiu publicat luni în revista americană Pedriatics, citat de AFP. Studiul a fost realizat de cercetători ai Universităţii din Pennsylvania pe 862 de copii născuţi între septembrie 1984 şi iulie 1987 în statul american New Jersey şi care aveau o greutate la naştere cuprinsă între 500 de grame şi două kilograme.

Aceştia au fost monitorizaţi până la vârsta de 21 de ani, constatându-se că 5% dintre ei sufereau de autism, în timp ce acest procent este de numai 1% pe ansamblul populaţiei.  În timp ce rata supravieţuirii celor născuţi prematur se ameliorează, numărul copiilor care supravieţuiesc dar rămân cu handicap este o problemă tot mai mare pentru sănătatea publică, a subliniat doctorul Jennifer Pinto-Martin, director la Centrul de Cercetare pentru Autism al Universităţii din Pennsylvania, principalul autor al studiului. Această nouă cercetare ne face să presupunem că o greutate prea mică la naştere ar putea fi un factor de risc pentru autism, a mai precizat ea.
Corelaţia dintre o greutate prea mică la naştere şi un ansamblu de probleme cognitive este cunoscută de mult timp, dar acest studiu este primul care constată că aceşti copii sunt mai expuşi riscului de autism, precizează autorii cercetării.
Problemele cognitive de care suferă aceşti copii ar putea să ascundă simptome ale autismului, explică doctorul Pinto-Martin, care recomandă părinţilor copiilor născuţi prematur să încerce să descopere cât mai devreme aceste simptome. După cum afirmă medicul pediatru, depistarea acestei boli din timp ameliorează rezultatele pe termen lung şi poate ajuta copiii în viaţa de la şcoală şi de acasă.
Cercetătorii Universităţii din Pennsylvania trebuie să studieze de acum înainte legăturile posibile dintre hemoragiile cerebrale (o complicaţie frecventă la copiii născuţi prematur) şi autism, folosind examinarea cu ultrasunete.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus