Diabetul zaharat (în special cel denumit de tip 2, bazat pe obezitate) creşte exploziv în întreaga lume, inclusiv în România, spun specialiştii Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. N.C. Paulescu”.
La apropiatul Congres al Federaţiei Internaţionale de Diabet (Dubai, decembrie 2011) se va face o nouă evaluare a acestei adevărate „pandemii”, care stârneşte o îngrijorare crescândă, relevă aceştia într-un comunicat. Complicaţiile dramatice ale bolii, costurile, nenumăratele dificultăţi pe plan medico-social fac ca problema diabetului să fie de stringentă actualitate pentru întreaga societate umană.
Cu prilejul Zilei Internaţionale a Diabetului (14 noiembrie), specialiştii Institutului subliniază că o contribuţie hotărâtoare la expansiunea acestei boli o au factorii din mediul ambiant, reuniţi sub titulatura „stilul de viaţă negativ al omului modern”: alimentaţie dezechilibrată şi nesănătoasă, deficit de activitate fizică, stres, fumat, poluanţi, abuzuri de toate felurile, etc.
Lupta cu factorii menţionaţi poate reprezenta o cale reală de încetinire a progresivităţii diabetului zaharat. Medicii şi cercetătorii institutului sunt implicaţi în activităţi de cercetare axate pe screeningul tulburărilor de glicoreglare şi susţin acţiunile ce implică populaţia în vederea atenuării acestei pandemii de diabet zaharat. În prezent sunt în tratament cu insulină aproximativ 200.000 de persoane, dar aceasta este o cifră deductibilă, nemaexistând o situaţie exactă, a spus prof. dr. Hâncu de la Institutul de Diabet din Cluj.
În ceea ce priveşte numărul de diabetici, acesta este de aproximativ un milion, iar numărul copiilor a depăşit 2.000 anul trecut. Problema copiilor este o problemă delicată, a mai spus prof. Hâncu.