Numărul copiilor diagnosticaţi cu autism în judeţul Giurgiu este în creştere fiind aproape dublu faţă de cel înregistrat în urmă cu doi ani de zile, precizează oficiali ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului.
Dacă în anul 2009 Comisia de Evaluare Complexă pentru copiii cu dizabilităţi din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Giurgiu a eliberat certificate de handicap pentru 36 de copii diagnosticaţi cu autism, numărul acestora a crescut la 46 în anul 2010, iar de la începutul acestui an şi până la această dată au fost înregistrate alte nouă cazuri, ceea ce înseamnă că numărul copiilor diagnosticaţi cu autism a ajuns în prezent la 66, număr aproape dublu comparativ cu anul 2009, a declarat luni, reprezentanta DGASPC Giurgiu, Denisa Cristescu.
Copiii, având vârste cuprinse între 4 si 9 ani, au fost diagnosticaţi cu autism infantil, autism cu întârziere mentală severă sau autism atipic cu tulburări hiperkinetice. Copiii diagnosticaţi cu autism au fost încadraţi în gradul I sau II de handicap, în funcţie de gradul de întârziere mintală şi alte elemente autiste diagnosticate de medicul specialist.
Întârziere în vorbire, stări de agitaţie psiho-motorie, deficit de atenţie, autoagresivitate şi heterogresivitate, lipsa socializării sunt elemente de autism care trebuie să atragă atenţia părinţilor care, dacă observă că există în mod cumulat astfel de manifestări la copiii lor, trebuie să se adreseze unui medic specialist în psihiatrie pediatrică, singurul specialist care se poate pronunţa în ceea ce priveşte acest diagnostic. Astfel, recuperarea este mai rapidă dacă tratamentul este instituit din timp, precizează specialiştii.
Copiii cu dizabilităţi primesc alocaţie de stat dublă şi o indemnizaţie cuprinsă între 68 şi 91 lei lunar, în funcţie de gradul de handicap. De asemenea, copiii încadraţi în gradul I de handicap, în funcţie de gradul de întârziere mintală, beneficiază de însoţitor personal, acesta fiind salariat al primăriei de domiciliu.