Te afli aici: Acasa » Sanatate » SĂNĂTATE / Un studiu arată că creierul se micşorează cu până la zece ani înainte de manifestarea bolii Alzheimer

SĂNĂTATE / Un studiu arată că creierul se micşorează cu până la zece ani înainte de manifestarea bolii Alzheimer

SĂNĂTATE / Un studiu arată că creierul se micşorează cu până la zece ani înainte de manifestarea bolii Alzheimer

Unele părţi ale creierului, afectate de boala Alzheimer, ar începe să se micşoreze cu până la zece ani înainte de punerea diagnosticului. Deşi n-au decât rezultate preliminare, autorii cercetărilor apreciază că descoperirea lor ar permite într-o bună zi, prin recurgerea la imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM), depistarea persoanelor care prezintă cel mai mare risc să dezvolte boala Alzheimer, scrie passionsante.be.

Până să ajungă la această concluzie, cercetătorii au alcătuit un grup de 64 de persoane fără cel mai mic simptom de demenţă, pierdere a memoriei, etc. Au examinat cu IRM zonele creierului care sunt de obicei atinse de boala degenerativă. Voluntarii au fost observaţi o perioadă cuprinsă între şapte şi 11 ani.

Rezultatul a fost că persoanele care aveau cortexul cerebral (substanţa cenuşie ce conţine neuronii) cel mai subţire aveau o probabilitate mult mai mare să sufere, la bătrâneţe, de boala Alzheimer. În grupul format, şase din cei 11 participanţi care aveau cel mai subţire cortex cerebral s-au îmbolnăvit de Alzheimer şi niciunul din cele nouă persoane care aveau cea mai mare grosime a substanţei cenuşii. Între cele două extreme, riscurile au fost variabile (20% la o grosime medie).
Coordonatorul acestui studiu, doctorul Bradford Dickerson de la Universitatea Harvard, arată într-un articol apărut în revista Neurology: Aceste dimensiuni sunt un indicator care poate fi important pentru depistarea primelor schimbări cerebrale legate de boala Alzheimer. Ele ar putea arăta ce persoane riscă cel mai mult să sufere de această boală şi, poate, când se va manifesta maladia.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus