Te afli aici: Acasa » Sanatate » Subfinanţarea – piedică temeinică în calea performanţei în chirurgia cardiovasculară

Subfinanţarea – piedică temeinică în calea performanţei în chirurgia cardiovasculară

 

Subfinanţarea – piedică temeinică în calea performanţei în chirurgia cardiovasculară reprezintă doar una dintre actualităţile dezbătute pe agenda Congresului Naţional de Chirurgie Cardiovasculară 2012, organizat în perioada 20 – 23 septembrie, la Hotel Sport, din Poiana Braşov.

Deşi a atins un nivel de performanţă comparabil cu cel al altor ţări europene, în România realizându-se toate tipurile de operaţii pe inimă, practica de vârf a chirurgiei cardiovasculare, presupune atât satisfacţii cât şi dificultăţi. Noile proceduri chirurgicale, ce implică tehnologie avansată, cu care chirurgii români sunt familiarizați, nu pot fi, din păcate, introduse pe scară largă în practica zilnică, din cauza costurilor prohibitive.

Aceeași problemă financiară o implică rezolvarea urgenţelor chirurgicale cardiovasculare majore. Astfel, dezvoltarea sistemului de urgenţă din România din ultimii ani, a determinat creşterea numărului de bolnavi ce ajung, în timp util, în spitale (bolnavi  cu infarct miocardic, cu disecţie de aortă sau cu alte patologii severe), bolnavi care, până acum se pierdeau. În acest context, a început să crească numărul urgenţelor, ajungându-se astfel în situaţia ca specialiştii în chirurgie cardiovasculară să trateze semnficativ mai multe cazuri, mult mai grele, însă cu personal şi fonduri insuficiente.

Una dintre consecinţele directe ale acestei realităţi este reprezentată de „garda la domiciliu“, formată din chirurgi, tehnicieni de circulaţie extracorporală, anestezişti şi asistente, care vin de acasă, neplătiţi, în timpul lor liber, pentru a opera un pacient, deoarece personalul este insuficient. Costurile acestor operații sunt de până la 10 ori mai mari decât cele ale unei intervenții la un bolnav cronic, în condițiile în care finanțarea globală a scăzut.

În plan ştiinţific, Congresul SRCCV 2012 urmăreşte dezbaterea problemelor cu care se confruntă în mod curent chirurgul cardiovascular în mai multe domenii, tematica fiind una cuprinzătoare. Astfel, aceasta vizează actualităţile în tratamentul bolnavului coronarian, precum şi abordarea pacientului valvular şi a celui vascular. În cadrul acestor categorii mari, există subtematici referitoare la metodele moderne de terapie, la tratamentul concertat, vor fi discuţii legate de abordarea multidisciplinară a pacientului cardiac.

Având în vedere că tratamentul bolnavului cu afecţiuni cardiovasculare presupune o abordare complexă, implicând – medici de familie, cardiologi, cardiologi intervenționiști, specialiști în anestezie-terapie intensivă, chirurgi, este imperativ ca între aceștia să existe dialog şi un limbaj comun, Congresul SRCCV 2012 promovează interdiscilinaritatea și schimbul de idei între toate aceste categorii de medici, reprezentanți de frunte ai unor mari centre de profil din România, Europa și SUA.

 

Prof. Univ. Dr. Vlad Anton Iliescu, Președinte Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară, Președinte Congres SRCCV 2012, spune:

“Scopul reuniunii este să creeze oportunitatea ca fiecare specialist, pornind de la concepte unanim acceptate sau altele controversate, să-şi prezinte argumentele şi direcţiile de dezvoltare viitoare, bazându-se pe propria experienţă şi pe cea a centrului din care provine; valoarea invitaţilor din ţară şi străinătate reprezintă garanţia atingerii acestui scop la un nivel profesional înalt. Nu doresc să fac nominalizări dintre invitaţi, deoarece o listă exhaustivă ar fi prea lungă, iar o selecţie, nedreaptă. Vor fi reprezentanţi de vârf ai marilor centre de profil din România, alături de colegi din Europa şi SUA”.

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus