SHOWBIZ / Facinanta colecţie de rochii şi bijuterii a actriţei Eliyabeth Taylor

Extraordinara colecţie de bijuterii şi rochii care au aparţinut celebrei actriţe Elizabeth Taylor va fi prezentată începând de sâmbătă, într-o expoziţie la New York, urmând ca din 12 decembrie să fie scoasă la vânzare prin licitaţie, informează AFP.

Expoziţia se anunţă a fi un succes, fiind singura dată când va fi arătată în acelaşi loc colecţia completă a bijuteriilor, veşmintelor şi accesoriilor actriţei (decedată în luna martie, la 70 de ani), totalizând aproximativ 2.000 de piese. Mii de persoane au cumpărat deja bilete de intrare, a indicat joi casa de vânzări prin licitaţie Christie’s, organizatoarea expoziţiei.

Printre bijuteriile legendare ale actriţei se află celebra Peregrina, o perlă unică din secolul al XVI-lea, găsită de un sclav panamez care şi-ar fi câştigat astfel libertatea şi purtată succesiv de mai multe regine ale Spaniei, Angliei şi Austriei. Estimată în prezent la două-trei milioane de dolari, ea a fost cumpărată de actorul Richard Burton cu 37.000 de dolari în 1969, în cursul unei licitaţii. Alt cadou din partea celui cu care Liz Taylor s-a căsătorit de două ori, un inel cu un diamant de 33,19 carate pe care ea l-a purtat în permanenţă, a fost estimat la o valoare între 2,5-3,5 milioane de dolari.

Colecţia de coliere şi cercei din aur, safire, diamante, smaralde constituie ‘de departe cea mai frumoasă colecţie de bijuterii prezentată publicului în ultimul secol’, a declarat pentru AFP Marc Porter, preşedintele casei Christie’s în SUA. Expoziţia etalează, de asemenea, sute de rochii, mantouri, veste, caftane, poşete, valize care retrasează 60 de ani din viaţa actriţei, călătoriile şi amorurile tumultuoase ale celei care a fost căsătorită de opt ori cu şapte soţi diferiţi.

Rochiile sunt semnate de Chanel, Christian Dior, Gianfranco Ferre, Givenchy, Valentino, Versace, Yves Saint Laurent, iar cea mai scumpă dintre ele – purtată de Elizabeth Taylor la primul său mariaj – este estimată între 40.000 şi 60.000 de dolari. Colecţia reprezintă 60 de ani din istoria modei, cu realizări ale celor mai buni dintre cei mai buni creatori în domeniu, afirmă Meredith Etherington-Smith, custodele expoziţiei.

După expoziţie, colecţia va fi dispersată prin vânzări prin licitaţie de Christie’s, potrivit dorinţei actriţei. Aceste vânzări – care vor avea loc între 13 şi 16 decembrie – ar urma să colecteze între 30 şi 50 de milioane de dolari, potrivit lui Porter. Aproape jumătate din colecţie – circa 950 de piese – va fi scoasă la vânzare prin licitaţie doar prin internet, ceea ce constituie o premieră pentru Christie’s.

 

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.