Te afli aici: Acasa » Social » In judetul Timis noul proiect de lege privind salarizarea medicilor se incheie cu proteste

In judetul Timis noul proiect de lege privind salarizarea medicilor se incheie cu proteste

Cea mai veche problemă a cadrelor medicale, care e prim-plan de ani de zilenu s-a soluţionat nici în prezent. Salariile prea mici îi vor determina pe medici, asistente, infirmiere în stradăsă reia acţiunile de protest. Personalul medical susţine că acest proiectul este discriminatoriu pentru că nu vizează toate categoriile socio-profesionale  din sănătate, ci doar medicii. Proiectul se va derula începând cu 1 ianuarie 2014, pe o perioadă de şase luni, iar rezultatele obţinute se vor monitoriza lunar.

“Venim cu acţiuni la nivel de judeţ, pentru a ne solidariza cu restul, acţiuni prin care să sensibilizăm momentul care va avea loc în Bucureşti. La jumătatea lunii spetembrie ne gândim la astfel de proteste”, a declarant Livius Cârstea, liderul SANITAS Timiş.

Actul normativ este încă în dezbatere publică şi prevede că: medicii specialiști și medicii primari implicați în proiect au statutul de angajaţi ai unității şi îşi desfăşoară activitatea cu contract individual de muncă cu normă întreagă sau part-time.

Venitul medicilor specialiști și medicilor primari implicați se compune din: partea fixă, reprezentată de salariul de bază stabilit, potrivit prezentei legi, partea variabilă, care se calculează prin raportarea la salariul de bază, după următoarele criterii de performanță: continuitatea în funcție în aceeași unitate sanitară, competența profesională,  cantitatea actului professional, calitatea activității profesionale, cuantumul fondurilor rezultate din tratarea pacienților în regim privat în cadrul unității, cu excepția cheltuielilor materiale aferente manevrelor medicale, utilizate pe timpul procedurilor terapeutice, precum şi din sporurile pentru condiţiile de muncă, veniturile obţinute din gărzile efectuate.

Venitul individual pentru medicii specialiști și medicii primari se stabileşte lunar, în funcţie de îndeplinirea criteriilor de performanță, cu încadrarea în cheltuielile de personal prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.

Începând cu 01.01.2014, medicii pot obține venituri suplimentare, din asigurarea asistenței medicale ambulatorii sau spitalicești în regim privat în cadrul unităților sanitare publice, prin internare de zi, respectiv internare continuă.

Luna septembrie se anunţă una cu proteste la nivelul Prefecturilor, apoi sindicaliştii intentionează să pregătească un protest de amploare  la Bucureşti.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus