PROTESTE in toata tara fata de proiectul Rosia Montana: MII de OAMENI in strada

Cel puţin 3-4.000 de persoane au protestat la Bucureşti, în Piaţa Universităţii şi în Piaţa Victoriei, împotriva proiectuluui de exploatare minieră de la Roşia Montană, promovat de Guvern într-un proiect de lege aprobat în această săptămână. Protestatarii strânşi iniţial la fântână, la Universitate, au intrat la un moment dat pe carosabil, blocând traficul, îndreptându-se apoi spre Guvern. Mii de oameni au protestat şi la Cluj. Mitinguri similare au fost organizate duminica seara si la Timisoara, Iasi, Brasov, Barlad, Targu Mures, Alba Iulia, Rosia Montana si chiar Budapesta, Praga, Bruxelles si Viena, potrivit Hotnews.ro.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis spre adoptare Parlamentului.

Exploatarea arurma să înceapă în noiembrie 2016, după ce până la sfârşitul acestui an va fi aprobat planul urbanistic zonal, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, cu condiţia emiterii la timp a tuturor autorizaţiilor, conform unui draft al Acordului pentru începerea exploatării între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani datorită disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.