Te afli aici: Acasa » Social » Save the Dogs: uciderea este o cruzime inutila. Singura solutie este un program serios de sterilizari

Save the Dogs: uciderea este o cruzime inutila. Singura solutie este un program serios de sterilizari

 

 La şapte ani de la ultimul accident tragic care a avut ca victimă un diplomat japonez, în centrul Bucureştiului, o nouă dramă s-a desfăşurat în capitala României. Un copil de patru ani, care se juca în periferia de est împreună cu fratele de şase ani, a fost atacat şi sfâşiat de câini vagabonzi, după ce bunica îl scăpase din ochi.

Episodul a aprins reflectoarele asupra problemei nerezolvate a prezenţei câinilor fără stăpân în toată România, marți preşedintele Traian Băsescu (dintotdeauna susţinătorul soluţiei celei mai sângeroase) s-a grăbit ieri să ceară exterminarea imediată a câinilor fără stăpân, liberi sau internaţi în padocuri publice.

Ceea ce a făcut să încingă spiritele a fost faptul că animalul considerat principalul responsabil pentru agresiune a fost răscumpărat dintr-un asemenea padoc de o mică asociaţie de animalişti din Bucureşti şi repus în libertate, violând regula potrivit căreia este interzisă eliberarea unui câine semnalat de către cetăţeni ca fiind agresiv.

În ochiul uraganului au fost prinse toate asociaţiile de animalişti şi, în prada unei “isterii” generalizate, acestea au fost acuzate de tutelarea interereselor câinilor, mai degrabă decât pe cele ale oamenilor.

În timp ce show-rile tv aleg să şarjeze latura emotivă, Save the Dogs preferă să observe numerele, iar acestea arată fără echivoc: la Bucureşti, sunt muşcaţi anual circa 16.000 cetăţeni, spun autorităţile sanitare, adică 0,76% a populaţiei. Acest procent scade până la 0,5%, la Costanţa, unde 3.000 persoane pe an cer asistenţă medicală pentru muşcături de câine.

Trebuie specificat faptul că nu ştie nimeni dacă aceste muşcături sunt cu adevărat datorate câinilor fără stăpân şi nu celor de proprietate lăsaţi să vagabondeze, aceste cifre fiind doar statistici care reflectă starea lucrurilor în două oraşe, unde uciderea câinilor a fost aplicată de 12 ani în mod discontinuu (la Bucureşti) şi continuu (Constanţa).

 Ce se întâmplă însă în oraşe mai mici ca cel în care acţionează o asociaţie ca Save the Dogs? Din nou, datele vorbesc de la sine: la Cernavodă (unde suntem activi din 2002), în 2013, cazurile de muşcături au fost raportate de doar 0,02% a populaţiei, în timp ce la Medgidia, de 0,22%. Iar aceste procente sunt în continuă scădere.

“Încă o dată, un episod tragic, ca cel al morţii unui copil, este manipulat de Băsescu, pentru a alimenta afacerea uriaşă a firmelor de capturare şi de ucidere a câinilor – explică Preşedintele asociaţiei Save the Dogs, Sara Turetta, – în vreme ce este evident că acolo unde a avut loc o gestionare virtuoasă a fenomenului prin sterilizări, combaterea abandonului şi educaţia populaţiei, situaţia s-a îmbunătăţit simţitor.”.

De trei ani, legea gestionării câinilor fără stăpân este blocată într-o Comisie parlamentară: dacă, pe de o parte, în 2008, s-a hotărât interzicerea uciderii câinilor sănătoşi, pe de altă parte, nu au fost niciodată emise norme de aplicare, creându-se astfel o zonă legistativă incertă, care a permis majorităţii primarilor să continue contrastarea fenomenului prin contracte de milioane cu “prietene”.

“De 12 ani, câinii sunt ‘ţapul ispăşitor’ favorit ai conducătorilor români – spune Turetta – şi continuă să apeleze la ucidere ca fiind singura soluţie pentru eradicarea fenomenului. Este neîndoielnic însă faptul că această metodă nu a dat niciun rezultat, altul decât îmbogăţirea exponenţilor politici şi suferinţa incalculabilă a animalelor. Episoade ca acesta – conchide Turetta – sunt exploatate pentru a alimenta poziţii populiste, care la rândul lor hrănesc un sistem clientelar şi corupt, cu nepăsare absolută faţă de binele real al societăţii”.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus