Te afli aici: Acasa » Social » Titus Corlatean: Familia Cioaba s-a angajat la plata facturii de spitalizare anterior interventiei medicale

Titus Corlatean: Familia Cioaba s-a angajat la plata facturii de spitalizare anterior interventiei medicale

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, declară că familia lui Florin Cioabă a susţinut că va plăti factura intervenţiei medicale, înaintea efectuării acesteia, printr-un un angajament dat spitalului.

De asemenea, şeful diplomaţiei a menţionat, la un post de televiziune, că familia Cioabă şi spitalul din Antalya au cerut Ambasadei României o garanţie financiară pentru plata facturii de 350.000 de dolari, dar misiunea diplomatică nu are cum să asigure acest lucru deoarece nu e casă de sănătate. “L-am informat pe primul ministru in legătură cu situaţia creată, mai ales că ambasadei i s-a cerut un fel de garanţie şi din partea familiei, şi din partea spitalului pentru plata acestei sume”, a spus Corlăţean.

“Eu sper să se găsească rapid o soluţie, mai ales că familia s-a angajat că va plăti, înainte de intervenţia medicală, şi există un angajament dat la spital. Ori, nu putem interveni intr-o relaţie între spital şi familie”, a afirmat ministrul de Externe.

Corlăţean a explicat că nu există o bază legală prin intermediul căreia Ministerul Afacerilor Externe să îşi asumea ceastă plată

“În situaţia asta, şi ţinand cont de faptul că MAE sau ambasada nu sunt casă de asigurări de sănătate şi nu avem cum, nu avem nici lege, n-avem nici capitol bugetar să plătim noi, nu suntem casă de asigurări de sănătate…”, a menţionat Corlăţean.

El a sugerat familiei că ar trebui folosită o asigurare medicală pe care Florin Cioabă o avea. De asemenea, Corlăţean s-a referit la solidaritatea exprimată de către liderii comunităţilor de romi şi dorinţa acestora de a contribui financiar.

“Am aflat şi eu de pe alte canale mass-media, din alte intervenţii media că liderii comunităţii de romi din diferite judeţe ale ţării au arătat un spirit de solidaritate pe care vreau să il salut. Faptul că sunt dispuşi să contribuie financiar pentru a plăti această sumă mi se pare un lucru de lăudat, poate fi făcut, pentru că solidaritatea în cadrul comunităţii este importantă”, a subliniat ministrul de Externe.

Totodată, Corlăţean a menţionat că nu a existat un precedent, ca familia unui cetăţean român decedat în străinătate să solicite ambasadelor depunerea de garanţii financiare în spitale.

El a mărturisit că familia lui Cioabă a beneficiat de sprijinul consular al Ambasadei la Ankara şi al Consulatului onorofic de la Antalya, prin asigurarea translatorilor de limba turcă.

Dorin Cioabă, fiul regelui romilor Florin Cioabă, a declarat duminică, pentru Ştirile ProTV, că familia sa intenţionează să solicite ajutor financiar de la statul român pentru plata facturii la spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, susţinând că unitatea medicală e emis o factură de 350.000 de dolari pentru spitalizare şi operatie, sumă pe care el şi familia lui nu o pot acoperi. Dorin Cioabă a mai spus că nu poate ridica trupul tatălui său de la morga spitalului decât atunci când factura va fi plătită.

Cu toaste acestea, în totală contradicţie cu declaraţia anterioară a lui Dorin Cioabă, familia lui Florin Cioabă susţine  că a cerut sprijin autorităţilor române pentru verificarea facturii de spitalizare în Antalya şi a asigurării medicale şi nicidecum pentru plata tratamentului şi operaţiei, precizând că aşteaptă să fie finalizate formalităţile pentru a aduce în ţară trupul neînsufleţit.

Familia autointitulatului rege al romilor Forin Cioabă a fost informată, luni dimineaţă, de către reprezentanţii spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya că întocmirea actelor va dura şase ore. În acest context, familia lui Florin Cioabă a cerut sprijin Secţiei consulare a Ambasadei României în Turcia, pentru a verifica să nu fie “umflate” costurile trecute în factura de spitalizare.

După finalizarea formalităţilor, familia intenţionează să transporte, în cel mai scurt timp posibil sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Florin Cioabă cu un avion mai întâi în Bucureşti, iar de aici să fie preluat de o firmă specializată, care să “monteze aer condiţionat la sicriu” şi să îl transporte la Sibiu, cu o altă aeronavă sau cu o maşină funerară.

Dorin Cioabă a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX:  “Familia Cioabă nu a cerut bani statului român, ci doar ajutor pentru lămurirea situaţiei cu asigurarea medicală, pentru că tatăl meu avea asigurare medicală. Eu am cerut statului român urgentarea acestor acte. Fără aceste acte, ambasada din Turcia nu poate elibera documentele care însoţesc mortul. Familia Cioabă nu a cerut nimic gratis. Noi am plătit avionul şi vom plăti tot ce va mai fi nevoie, dar cerem urgentarea situaţiei cu privire la asigurare”, a spus Dorin Cioabă.

El a precizat că speră ca formalităţile să fie realizate cât mai repede şi sicriul cu trupul neînsufleţit al tatălui său să fie adus în ţară cel mai probabil luni, în cursul serii.  Întrebat despre informaţiile apărute în presă referitoare la faptul că tatăl său ar fi urmat să fie aşezat într-un sicriu de aur, Dorin Cioabă a spus: “Coşciugul va fi unul normal, iar înmormântarea va fi una simplă”.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus