Cutremur în lumea sportului ecvestru

În aceste zile e posibil să asistăm la cea mai mare catastrofă în echitația din zona de vest a României! CUTREMUR în lumea sportului ecvestru.  Cea mai mare arenă ecvestră din România – MANEJUL DIN TIMIȘOARA – are șanse să fie închis.

Acest loc a găzduit nenumărate competiții, a dat linii în viața unor sportivi de mare performanță, a fost unul din cele mai puternice cluburi din vestul țării și din România. A adus bani și imagine și performanțe internaționale orașului Timișoara și hergheliei Izvin aflată într-o stare dezastroasă cu condiții total improprii de creștere a cailor și acum… din lipsa de experiență, incapacitate de a-l administra sau din alte motive ascunse (are o suprafață de teren considerabilă), băieții deștepți vor să pună lacătul și sigiliul pe toată istoria ecvestră din Timișoara din ultimii 25 de ani. Ne-am chinuit să promovăm, să dezvoltăm, să obținem cele mai mari performanțe din ISTORIA ECVESTRĂ din Timișoara în acest loc… mii de oameni au încălecat acolo. Sperând că vor fi alte condiții de lucru am întreținut caii, amenajând chiar și baza sportivă cu banii noștri, în timp ce băieții deștepți făceau tot posibilul să demonstreze că este o locație care trebuie închisa, lăsată în paragină pentru a putea fi luată pe bani puțini.

Acum asistăm la cea de-a două tentativă de acest gen și să sperăm că nu ne va fi furată istoria și palmaresul sportiv. În loc să se reabiliteze, să se facă ceva la fel ca în alte locații de gen din țară, la noi … se închide sub pretextul că nu e rentabil. Totul se face în regim de urgență, e de neînțeles graba cu care sunt trimiși acasă oamenii, caii privați și personalul. Nu putem fi imuni. Nu putem lăsa oamenii, care în toată cariera lor au administrat păduri și vânat (Direcția Silvică Timiș), să stabilească destinele sportului ecvestru din Timișoara. Caii au fost lăsați fără mâncare, așternut sau apă, doar pentru a-i alunga din incintă.

 „Ca promotor al echitației în ultimii 15 ani în Timișoara, nu pot fi de acord cu oamenii care distrug și se bagă cu bocancii în domeniul cailor !!!!! Poate că în urmă cu 7-8 ani, angajații Direcției Silvice Timiș care administrează acum Manejul Timișoara poate nici nu știau câte picioare are calul sau dacă e carnivor sau omnivor. E imposibil să înțeleagă fenomenul ecvestru, să înțeleagă că echitația, care este o îmbinare între artă, cultură și sport, este un Sport Olimpic, unul din cele mai vechi sporturi. Un sport de un nivel mult peste nivelul și capacitatea lor!!!  Îmi pare rău că trebuie să fiu așa de vehement dar sunt sportiv și antrenor activ și nu pot fi pasiv la tristețea din sufletul celor care au muncit, au activat ca sportivi sau au practicat echitația de plăcere în acest loc (un număr considerabil – mii de oameni) cu venituri foarte mari pentru herghelia Izvin”.

Avem antrenori și sportivi cu experiență la nivel ridicat în străinătate care s-au întors și ar putea crește nivelul pentru zona noastră dar nu sunt lăsați de oamenii care, nu știu de ce la ora asta în lume există cai!!! Nici in anii ”90 nu au avut tupeul ăsta de a închide, toate puterile și administrațiile care au fost. Iată că acum asistăm la o tentativă de crimă la adresa echitației.

În alte țări un manej cu tradiție e asemănat cu Opera și e dat în administrație unor oameni cu imaginație, cu responsabilitate și cu experiență în domeniu, care văd arta acestui sport, nu unor inginerași silvici, care noaptea umblă după braconieri și ziua cubează lemn sau plantează tuia și brazi. Să antrenezi un sportiv sau un cal de-a lungul unor ani buni, e mult mai greu decât să plantezi un pom și să aștepți ca el să crească. Manejul are sportivi selectați în echipa națională a României. Proiectul Timișoara Ecvestra promovat de clubul sportiv ecvestru Laurențiu Covaci, are în plan acțiuni și competiții în 2012 la baza hipică UNICORN (Jebel), deci  independent de această locație dar e strigător la cer ceea ce se întâmplă. Aș încheia cu un citat din George Coșbuc : „Pentru calul meu mă prind de piept cu Dumnezeu”.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.